10 sfaturi ca să obţii sistemul de iluminat ce ți se potrivește

Încă nu foarte cunoscuți de publicul românesc, designerii de lighting sunt din ce în ce mai solicitați de arhitecții de interioare. Ce fac aceşti designeri? Se asigură că sistemul de iluminat din fiecare cameră este realizat astfel încât aceasta să fie pu

Nu trebuie să fii designer de lighting ca să-ţi iluminezi corect casa, căci am adus noi ideile designerilor la tine! Inspiră-te din ideile lor "luminoase" pentru a pune în evidență fiecare cameră cu un sistem de iluminat adaptat bugetului şi cerinţelor tale. Totul pentru o atmosferă relaxantă și funcțională în același timp.

1. Confortul vizual este cel mai important
Sunt încăperi în care pur şi simplu nu poţi sta fără iluminat multiplu. În bucătărie, de pildă, putem pune accent pe blatul de lucru cu spoturi integrate într-un tavan fals dacă acest element n-a fost prevăzut inițial. Dacă ai dulapuri suspendate, pune neoane sub acestea pentru a ilumina zonele laterale. Pe de altă parte, în dormitor şi în living, ai nevoie de mai multe surse de lumina dar să le poţi aprinde pe rând, nu pe toate în acelaşi timp, în funcţie de ocazie.

2. Iluminează în funcție de utilizări
Analizează felul în care ocupi spațiul în casă. Acolo unde îți place să te așezi să citeşti pune un lampadar care îți va oferi lumină directă şi nu îți va obosi ochii. Ușor de mutat, a href="https://www.leroymerlin.ro/products/lampadar-si-lampa/642">lampadarul se va alătura fotoliului sau canapelei dacă dorești să muți mobila (spre deosebire de spoturile fixe plasate deasupra capului).

3. Multiplică ambianțele
Ledurile şi lămpile cu diode electroluminiscente oferă două "temperaturi" diferite: albă similară luminii naturale sau galbenă pentru o ambianță călduroasă. Sistemul de iluminat este întotdeauna de calitate și consumă mai puțină energie! Ledurile permit și multiplicarea surselor de lumină. Dacă dorești, de exemplu, să creezi un efect de spațialitate, montează o oglindă de mari dimensiuni și lipește pe margine o panglică de leduri. Ușor de decupat și disponibilă pe diferite lungimi, alb sau multicolor, poți lipi panglica de leduri oriunde dorești, pentru a sublinia o etajeră sau treptele unei scări.

4. Îndrăznește să iluminezi pardoseala
Corpurile de iluminat puse direct pe sol reprezintă noua tendință. Tehnologia ledurilor a avansat, iar lumina se poate integra acum în tuburi foarte subțiri sau în centrul unor materiale sensibile, fără a le încălzi. De altfel, designerii au nenumărate idei pentru a crea sculpturi luminoase, ideale pentru animarea unui spațiu "pierdut". Spoturile încastrate sau lampa așezată direct pe podea înseamnă să încălci standardele cu un sistem de iluminat neobișnuit - de jos în sus.

5. Iluminează colțurile
Amatorii de Feng-Shui știu deja: unghiurile în camere sunt considerate "nocive". Îi putem contraria animându-le cu un element magistral (lustra sculpturală sau acumularea de corpuri suspendate instalate la înălțimi diferite), sau, mai discret, cu ghirlande luminoase / obiecte luminoase.

6. Îndulcește spațiul de lucru
Chiar dacă nu lucrezi de acasă, tot petreci timp în fața calculatorului - o sursă majoră de lumină obositoare pentru ochi. Așadar, în măsura în care este posibil să menții o atmosferă luminoasă în cameră, încearcă ca, pe lângă plafonieră, să pui o lampă în spatele sau în lateralul monitorului. Astfel, privirea ta se va concentra mai puțin pe monitor, iar ochii nu vor mai obosi atât de repede. Pe birou, dacă ești dreptaci, instalează lampa în partea dreaptă pentru a evita formarea de umbre care deranjează (şi invers dacă ești stângaci). Orientează-te către lămpile de birou cu braț articulat și cap reglabil pentru a asigura un bun iluminat direcțional.

7. Pe holuri pune-ți în valoare talentul scenografic
Lasă-te purtat de imaginație: multiplică sursele de lumină blândă. Aplice montate succesiv pe pereți, alinieri de mai multe corpuri suspendate... alege în funcție de metrii pătrați disponibili și de înălțimea de sub plafon. Nu îți rămâne decât să îți pui imaginația în valoare: pene pentru o tentă extravagantă, lemn pentru un aspect natural, cupru sau nichel pentru un decor în stil industrial.

8. Mizează pe tehnologie
Pentru a nu supraîncărca încăperile cu întrerupătoare, nu ezita să regrupezi a href="https://www.leroymerlin.ro/products/intrerupatoare/613">toate întrerupătoarele într-un singur punct. Există și telecomenzi care înlesnesc aprinderea/stingerea dintr-o singură sursă fără a te deplasa și, cu anumite aplicații, smartphone-ul tău se transformă în telecomandă!

9. Atenţie până la cel mai mic detaliu
Colțurile sau pereții închiși la culoare reduc suprafața unei încăperi. Dacă direcționezi lumina către ei, mărești spațiul și deschizi mai mult aceste locuri, conferindu-le o ambianță călduroasă. Folosește spoturi direcționale (încastrate sau pe șină) și variază unghiul fasciculului luminos (10, 15, 25 sau 60 de grade) în funcție de obiectele sau tablourile pe care dorești să le evidențiezi.

10. Nu uita de exterior
Balcon, ușă de intrare, coridor sau element puternic (arbore, sculptură, fântână) de subliniat? Fiecare spațiu are o soluție. Dorești poate o lumină discretă ? Optează pentru spoturi încastrate. Dacă, dimpotrivă, dorești să evidențiezi lumina, optează pentru borne. Și dacă electricitatea nu este punctul tău forte mizează pe bateriile solare care sunt din ce în ce mai performante.

Găseşte-ţi stilul decorativ, inspiră-te şi alege cel mai bun sistem de iluminat pentru camerele casei tale!