10 sfaturi pentru a îți transforma terasa într-un living în plus

Vară, relaxare... terasa e în mod clar spațiul complementar de care nu te mai poți lipsi.

1. Iluminează cu o sursă de lumină adaptată
Iluminatul modelează ambianța serii, dar acesta trebuie să fie bine dozat. Câteva puncte luminoase vor însufleți decorul terasei: benzi led în jurul unei bolți, spoturi pe sol, o ghirlandă…

Sfat: optează pentru luminile blânde, ca suporturile de lumânări și bolurile luminoase solare, pentru o ambianță relaxantă. Doar bucătăria exterioară va beneficia de o sursă de lumină mai puternică. Gândește-te și la lanternele nomade, pe care le poți așeza cum dorești.

2. Ai în vedere un sol confortabil
Ar fi păcat să îți strici plăcerea de a umbla în picioarele goale pe afară din cauza unei podele incomode.
Cu gresia sau cu lemnul compozit, și confortabile, și ușor de întreținut, scapi de așchii! În schimb, piatra sau lemnul tradițional necesită întreținere anuală pentru prevenirea mușchiului. Ideale pentru suprafețele mici, dalele se contopesc cu decorul.

Pentru suprafețele mai mari, optează mai degrabă pentru lamele. Și dacă
salonul tău se deschide în întregime pe terasă, de ce n-ai pune aceeași pardoseală? Impresie de spațiu garantată!

3. Integrează spații de depozitare mobile și utile
În materie de depozitare exterioară, vrem ceva funcțional, rezistent la intemperii și economic spațial. Banca-ladă e un aliat pe terasă: protejează pernele și materialele textile în zilele ploioase și/sau adăpostește jucăriile copiilor.

Grație rotilelor care se strecoară peste tot: sub plantele sensibile la ger, sub masa joasă, terasa devine flexibilă și modulară.

4. Descoperă plăcerea de a găti afară
Pentru o bucătărie de exterior, vom alege colțul cel mai adăpostit și nu vom căuta să recreăm o bucătărie echipată, ci ne vom concentra pe esențial și vom privilegia multifuncționalitatea.

O măsuță mobilă va servi și pentru tăiat, și pentru servit masa, iar piesa de rezistență va fi, desigur, grătarul sau plita. Gândește-te să montezi rafturi ca să aranjezi vesela sau să pui în valoare coșuri frumoase cu fructe și legume!

5. Treci ușor de la patru la paisprezece comeseni
Mese extensibile, scaune superpozabile și mobilier modular, iată câteva soluții pentru a crește numărul de comeseni pe terasa ta. Alege o masă pliantă ingenioasă cu un recipient amovibil în mijloc, în care să puneți cuburile de gheață sau resturile de la masă. Taburetele, la rândul lor, au o valoare certă deoarece se pot stoca în cantitate mare.

6. Ridică terasa la gradul de al doilea salon
Bancheta, canapeaua, pufurile triunghiulare, masa joasă, pernele și covorul, toate dovedesc că exteriorul poate fi confortabil. Câteva obiecte refolosite și nu foarte fragile vor fi transformate în suporturi pentru plante sau suspendate.

Preferi minimalismul? Alege cu grijă piese robuste, precum o canapea frumoasă de exterior sau câteva lumânări XXL.

7. Optează pentru farniente
Pe terasă, colțul pentru siestă este esential!
De ce n-ai instala o estradă? Estrada izolează de umiditatea din sol și oferă o suprafață plană pe care puteți înșira perne și rogojini. Acoperiți-o cu o plasă de țânțari sau cu un umbrar care se poate scoate după bunul plac.

Ai puțin loc? Hamacul e soluția. Pune-l în scenă cu un măsuță, o plasă de țânțari și câteva perne.

8. Păcălește soarele cu ingeniozitate
Umbra și soarele merg mână în mână. Ca să te joci cu umbra și lumina și să te bucurați de ce are fiecare mai bun, recurge la perdele, umbrare și corturi de grădină.
O pergolă de lemn creează un spațiu unde poți sta la umbră în zilele caniculare. Poți s-o acoperi cu vegetație sau să optezi pentru un model cu storuri pe părțile laterale, modular.

9. Ferește-te de privirile indiscrete
Și afară poți să te adăpostești de vânt și de privirile indiscrete! În privința plantelor, alege bambusul, care ascunde fără să încarce. Împletiturile de lemn, împrejmuirile și palisadele se vor dovedi eficiente și estetice. Nu e nevoie să fii grădinar, doar înălță gardul până la circa 1,80m.

10. Prelungește vara
Ca să te bucuri de serile petrecute pe terasă la sfârșitul verii, poți s-o acoperi parțial. O pergolă prezintă avantajul că are un înveliș modular: o plantă agățatoare vara, pânză impermeabilă, lamele de polipropilenă, împletituri… suportă orice!

Un acoperiș înclinat lipit de casă reprezintă o opțiune bună pe termen lung. Ca soluție intermediară, poți întinde o copertină de calitate atât cât aveți nevoie.