8 idei ingenioase pentru a te juca afară cu copiii

Între smartphone-uri, televizor și calculator, copiii și adolescenții uită deseori că au un paradis sub ochii lor. Totuși, nu este nevoie de mare lucru ca să îți motivezi copiii de orice vârstă să descopere bucuriile pe care le procură o grădină.

1. Un spațiu de joacă doar pentru ei
Balansoar, tobogan, tiroliană sau trambulină
De la leagănele mici, bine fixate, pentru cei mici la barele de talie adultă, se găsesc distracții pentru toate vârstele. Cât despre cei mari, aceștia apreciază întotdeauna o masă de ping-pong (care se pliază și se depozitează ușor în garaj sau în magazie), pentru turnee vesele în familie sau cu prietenii.

2. De la formele de nisip la castele
Pentru copiii între 1 și 10 ani, locul de joacă cu nisip are o valoare certă atât vara, cât și iarna. Alege de preferință un model acoperit ca să nu intre animalele când ești plecat. Și, în sfârșit, gândește-te să iei și un umbrar dacă nu ai copaci care să ferească de razele soarelui toată această lume mică.

3. Căsuța lor mică, mititică
În căbănuța de lemn, cortul de pânză sau căsuța de plastic, jocurile de imitație facilitează construirea psihicului la copii. Pentru a-i sprijini și a-i ajuta să-și inventeze „propria viață", alege împreună cu ei mobilierul pe care îl vor amplasa în interior sau ajută-i pe cei mai mari să-și creeze propriul lor mobilier… Vesela recuperată este mai bună decât un set de farfurii și tacâmuri de plastic! Așadar, sunteți echipați pentru marea aventură a vieții?

4. Grădinărit pentru micii grădinari
Propune-le să-și facă propria lor grădină de zarzavaturi. Încă de la vârsta de 2, 3 ani, copiii sunt fascinați de butași, semințe și de lecțiile de botanică. Lădița pătrată pentru zarzavaturi cu margini de bambus, răchită sau pin permite plantarea mai multor varietăți pe o suprafață mai mică de un metru păstrat. Ridichii și roșii cherry, pentru că este foarte distractiv să le culegi și să le bagi direct în gură. Busuiocul, menta, arpagicul, copiii le vor tăia singuri cu foarfeci mici de grădinărit și îți vor stropi toate salatele. Se spune că grădinăritul este sănătos!

5. Toți în apă!
Părinții știu prea bine: joaca în apă îi atrage pe toții copiii. Îți este imposibil să construiești o piscină adevărată în grădina ta mică? Optează pentru un model suprateran sau gonflabil. Dacă nu îți poți pune piscină (sau pe lângă piscină!), instalează un duș exterior și/sau un furtun pentru a te răcori în zilele foarte calde. Pentru a preveni alunecările nedorite și noroiul abundent, protejaza spațiul de joacă de sezon întinzând pe sol fâșii de gazon artificial.

6. Plăcerea de a bricola singur
Într-un colț mai adăpostit, la capătul terasei sau lângă garaj, instalează un banc de montaj cu cutiuțe în care copilul își va depozita „comorile": bucăți de sfoară, de lemn și alte obiecte recuperate. Aici se va putea așeza ca să curețe și să picteze ghivece de flori vechi, să construiască o sperietoare de ciori, o căsuță pentru păsări și un hotel pentru insecte. Fiecare vârstă cu activitățile ei… Și fiecare anotimp, la fel. Toamna, aici se va pregăti copilul pentru Haloween scobind un dovleac, iar iarna, va face o coroniță de Crăciun din crenguțe de brad, laur și conuri de pin.

7. Micii artiști
Este incredibil câte lucruri se pot crea cu ce ne dăruiește Mama Natură. Inspirați-vă din Land Art, o mișcare din anii 1960, pentru a dezvolta fibra artistică a copiilor tai și, pe lângă operele efemere create din frunze, crenguțe și pietricele, recuperează bucăți mari de carton ca să picteze și să mâzgălească în format XXL. Pe pereți, creta specială de exterior le permite să se lanseze în Street Art fără să fie certați. Există chiar și cretă specială pentru lemn, beton sau cauciuc!

8. Legănați de vânt
În hamac sau într-un fotoliu de pânză suspendat, există întotdeauna un moment în care copilul are nevoie de o pauză. Arată-i plăcerea de a lenevi! Cu o jucărie de pluș, o carte sau doar cu cele cinci simțuri, vorbește-i despre plăcerile oferite de mediul înconjurător. Bâzâitul insectelor, mângâierea soarelui sau a adierii de vânt, mireasma iasomiei sau a caprifoiului (pe care l-ai plantat în apropiere)… Ascultarea naturii și conștientizarea mediului înconjurător direct îl învață pe copil bazele meditației și/sau ale relaxării, care sunt din ce în ce mai importante în viața noastră activă… Și vor fi cu siguranță și în viața sa!