Află totul despre sistemul de irigare grădină, îngropat

Sistemul automat de irigare îngropat este soluția ideală pentru udarea grădinii: fără constrângeri, economic și estetic deoarece poate fi ascuns cu usurință.

Îți permite să treci pe deasupra cu mașina de tuns iarba, programatorul îți furnizează cantitatea potrivită de apă unde și când trebuie, fără să-ți faci griji.... Și drept bonus: faci economie la apă!

1. Conducte și aspersoare
Toate părțile grădinii pot beneficia de sistemul de irigare îngropat: peluza, arbuștii, gardurile vii, rondurile cu tufișuri și flori, dar și grădina de zarzavaturi.

Instalația este compusă dintr-una sau mai multe rețele de țevi îngropate și din aspersoare escamotabile (duze și turbine), care se ridică sub presiunea apei și al căror unghi de irigare se reglează între 40 și 360°, în funcție de model. Țevile sunt îngropate în pământ, la o adâncime de 20 - 30 cm. Legate direct de contorul de apă sau de un robinet extern, alimentează duzele, care ies din pământ sub presiunea apei. Duza, cu jet fix, asigură o irigare prin ploaie fină pe o rază de 3 - 5m. Turbina este un aspersor cu jet circular sau în arc de cerc și are o rază de acțiune de 5 - 12 m.
Bine de știut: pentru plantele fragile, este de preferat să folosești un sistem de irigare prin picurare (numit și picurător).

Dispunerea aspersoarelor
Aspersoarele, duzele și turbinele trebuie poziționate astfel încât să acopere suprafețele de irigat, ținând cont și de obstacole (terase, piscină, ziduri). Acestea sunt legate la robinetul de apă printr-una sau mai multe rețele de conducte, în funcție de:
- mărimea și configurația grădinii
- debitul și presiunea instalației de apă
Instalarea mai multor rețele (pentru peluză) îți permite să irigi suprafețele una câte una, în funcție de nevoia de apă a plantelor, dar și să asiguri un debit și o presiune a apei suficiente.

2. Automatizarea cu electrovalve și programator

Electrovalva
Fiecare rețea îngropată începe cu o electrovalvă conectată la un programator, care se deschide pentru a lăsa apa să treacă în timpul irigării și se închide la terminarea acesteia.

Programatorul cu canale multiple
Indispensabil în sistemul de irigare automat, programatorul se prezintă sub forma unei carcase electronice mici. Este conectat la electrovalve prin cabluri electrice protejate grație unor conexiuni etanșe. Comandă deschiderea și închiderea uneia sau mai multor electrovalve, în funcție de model. Astfel, poți stabili mai multe rețele de irigare cu frecvențe și durate diferite pentru o irigare personalizată, cât mai adaptată la necesitățile peluzei.

Funcționează fie branșat la rețeaua electrică, fie cu acumulator, fie cu energie solară. Cablurile electrice care leagă electrovalvele de programator sunt dotate cu conexiuni etanșe. De asemenea, există și conexiuni wireless. Majoritatea programatoarelor cu canale multiple sunt secvențiale: acționează automat electrovalvele, una după alta. Este de ajuns să programezi ora de irigare (de declanșare a primei electrovalve) și durata de irigare pentru fiecare dintre electrovalve. Anumite programatoare pot fi completate cu o sondă de umiditate sau un senzor de ploaie pentru a opri irigarea în cazul în care plouă sau există suficientă umiditate în sol. Astfel, faci economie la apă.
Bine de știut: ai și posibilitatea de a automatiza sistemul de irigare îngropat, cu un programator cu adaptor pentru robinet, fără să instalezi electrovalve.

3. Pregătirea proiectului

Iată ce trebuie neapărat să faci în prealabil pentru a duce la bun sfârșit proiectul sistemului de irigare îngropat.
- Fă un plan detaliat al grădinii tale, indicând poziția alimentării cu apă.
- Calculează debitul de apă al viitoarei instalații. Măsoară timpul necesar (în secunde) pentru umplerea unei găleți de 10 litri, cu robinetul deschis la maximum. Apoi, aplică această formulă:
Debitul (m3/h) = (10L x 3.6)/timpul de umplere (în secunde)
De exemplu, dacă umplerea durează 15 secunde, debitul este: (10Lx 3.6)/15 secunde= 2.5m3/h
- Măsoară presiunea apei cu ajutorul unui manometru branșat pe robinet sau cere informația de la societatea furnizoare de apă de care depinzi.
Pentru o rețea de irigare unică dotată cu o singură turbină, presiunea minimă trebuie să fie de 2 bari, iar debitul, de 1200l/h (1.2m3/h) la intrarea în turbină.
Bine de știut: Există posibilitatea de a alimenta rețeaua de irigare îngropată de la un sistem de recuperare a apei de ploaie, cu condiția să asiguri o presiune suficientă cu o pompă de alimentare.

4. Instalarea

Îngroparea rețelelor
- Tunde și udă grădina înainte pentru a monta instalația mai ușor.
- Așează diferitele piese pe sol, în funcție de planul stabilit.
- Marchează amplasarea aspersoarelor cu ajutorul unor țăruși și pe cea a conductelor cu ajutorul unor sfori întinse între țărușii respectivi.
- Sapă șanțuri în formă de „V" de 20 - 30 cm adâncime în dreptul sforilor, apoi scoate pietrele tăioase. Păstrează pământul și plăcile de gazon pentru a astupa mai ușor șanțurile după instalare.
- Așează țevile în șanțuri, taie-le la lungimea dorită și racordează diferitele componente, pornind de la începutul instalației.
- Fă un test de etanșeitate deschizând apa înainte de a astupa șanțurile.

Diametrul țevilor
Alegerea țevilor și a racordurilor depinde de debitul de apă disponibil. Acestea trebuie să aibă diametrul de:
- 20 mm la un debit aflat între 1200 l/h și 1700 l/h,
- 25 mm la un debit aflat între 1700 l/h și 2200 l/h,
- 32 mm la un debit mai mare de 2200 l/h.

Etanșeitatea racordurilor
Pentru a preveni pierderile de apă la îmbinările conductelor, poți folosi racorduri filetate (cu condiția să adaugi teflon pe filet) sau racorduri de compresie (care se fixează pe țevi prin simplă presare, fără unelte și fără teflon). Presiunea exercitată de racord pe țeavă asigură o etanșeitate perfectă.

Racordarea electrovalvelor
În amonte de electrovalve, racordarea la robinetul de apă se face cu piese în cruce, în „T" sau cu coturi, dar și cu niplu sau colector. În aval de electrovalve, racordarea la rețelele de conducte se face cu racorduri drepte cu diametrul de 25 sau 32 mm, în funcție de instalație, cu un filet mamă 26/34. Electrovalvele se amplasează într-un cămin sau în alt loc accesibil.
Bine de știut: dacă presiunea apei este insuficientă pentru acționarea aspersoarelor, verifică întâi să nu fie scurgeri. Dacă problema persistă, asigură-te că debitul și presiunea sunt suficiente și că filtrele diferitelor aspersoare nu sunt înfundate. În caz contrar, va trebui să realizezi una sau mai multe rețele de irigare suplimentare.