Alege perdeaua sau draperia potrivită

Perdelele și draperiile dau o notă caldă și decorativă într-o încăpere. Separat sau împreună, îmbracă o fereastră, o ușă-fereastră, o ușă simplă sau glisantă.

1. Funcțiile perdelei sau ale draperieiCând lumina e puternică, perdelele nu mai pot proteja încăperea, așa că draperiile preiau această funcție. Draperiile creează o separare de lumea exterioară, izolând totodată și frigul și zgomotul. Perdelele și draperiile fac echipă bună când îmbracă o fereastră, o ușă-fereastră, o ușă simplă sau glisantă și participă din plin la decorarea încăperii.

1.1 Coordonează perdelele
Perne, inclusiv de pus pe jos sau pe scaune, abajururi... Ai o gamă variată de accesorii pentru a îți coordona decorațiunile cu perdelele și draperiile. Cât despre fireturi și șnururi, acestea se găsesc din toate stilurile și materialele. Fibre textile, lemn, bijuterii… se integrează în fiecare încăpere.

2. Tipuri de perdele sau draperiiPerdele și perdeluțe pentru fereastră
Se montează direct pe canatul ferestrei sau al ușii, fără să jeneze deschiderea acesteia.
Perdeluțele trebuie adaptate la dimensiunile exacte ale ferestrei sau ale ușii.
Accesoriile speciale pentru ferestre din PVC permit prinderea lor fără găuri (fixare prin presare).

Perdeaua opacă
Funcțională și estetică, perdeaua opacă creează un întuneric total într-o încăpere, blocând lumina. E perdeaua ideală într-un dormitor sau într-o cameră fără obloane. Căptușeala opacă, la rândul ei, poate transforma orice perdea într-una opacă. Se montează foarte ușor grație unei benzi cu arici autoadezive (nu se coase).

Căptușeala termică
Practică, e parte dintr-un kit care conține o căptușeală termică metalizată suplă și o bandă cu arici autocolantă, care se prinde în câteva minute de o perdea existentă.
Această soluție simplă și economică previne până la 80% din pierderile de căldură pe fereastră.

Perdele și draperii înalte
Pentru decorarea unei ferestre cu o înălțime mai mare de 2,6 m, există perdele de până la 3 m înălțime.

Perdele și draperii late
Pentru decorarea unei ferestre cu o lățime mai mare de 1,4 m (la pereții de sticlă, de exemplu), mascarea unui spațiu de depozitare sau crearea unui paravan într-o încăpere, există perdele și draperii de până la 4,20 m lățime.
De asemenea, poți alege o alternativă decorativă cu panouri japoneze sau cu jaluzele cu benzi verticale orientabile.

3. Sisteme de prindereOchiuri
Sistemul cu ochiuri creează ondulații regulate frumoase și asigură o cădere perfectă a perdelei. Practice, glisează perfect pe bară sau pe șină.

Găici
Găicile sunt indicate mai degrabă pentru perdelele și draperiile pe care nu le tragi zilnic.

Rejansă sau bandă de încrețit
Creând falduri foarte regulate, estetice, banda de încrețit e un finisaj clasic și ideal pentru ferestrele dotate cu șină.

Buzunar pentru bară
Buzunarul pentru bară e cel mai simplu finisaj pentru țesăturile ușoare. Glisează perdeaua direct pe bară. De evitat în cazul perdelelor pe care le tragi zilnic.