Alege perdeaua sau draperia potrivita

Perdelele si draperiile dau o nota calda si decorativa intr-o incapere. Separat sau impreuna, imbraca o fereastra, o usa-fereastra, o usa simpla sau glisanta.

1. Functiile perdelei sau ale draperieiCand lumina e puternica, perdelele nu mai pot proteja incaperea, asa ca draperiile preiau aceasta functie. Draperiile creeaza o separare de lumea exterioara, izoland totodata si frigul si zgomotul. Perdelele si draperiile fac echipa buna cand imbraca o fereastra, o usa-fereastra, o usa simpla sau glisanta si participa din plin la decorarea incaperii.

1.1 Coordoneaza perdelele
Perne, inclusiv de pus pe jos sau pe scaune, abajururi... Ai o gama variata de accesorii pentru a iti coordona decoratiunile cu perdelele si draperiile. Cat despre fireturi si snururi, acestea se gasesc din toate stilurile si materialele. Fibre textile, lemn, bijuterii… se integreaza in fiecare incapere.

2. Tipuri de perdele sau draperiiPerdele si perdelute pentru fereastra
Se monteaza direct pe canatul ferestrei sau al usii, fara sa jeneze deschiderea acesteia.
Perdelutele trebuie adaptate la dimensiunile exacte ale ferestrei sau ale usii.
Accesoriile speciale pentru ferestre din PVC permit prinderea lor fara gauri (fixare prin presare).

Perdeaua opaca
Functionala si estetica, perdeaua opaca creeaza un intuneric total intr-o incapere, blocand lumina. E perdeaua ideala intr-un dormitor sau intr-o camera fara obloane. Captuseala opaca, la randul ei, poate transforma orice perdea intr-una opaca. Se monteaza foarte usor gratie unei benzi cu arici autoadezive (nu se coase).

Captuseala termica
Practica, e parte dintr-un kit care contine o captuseala termica metalizata supla si o banda cu arici autocolanta, care se prinde in cateva minute de o perdea existenta.
Aceasta solutie simpla si economica previne pana la 80% din pierderile de caldura pe fereastra.

Perdele si draperii inalte
Pentru decorarea unei ferestre cu o inaltime mai mare de 2,6 m, exista perdele de pana la 3 m inaltime.

Perdele si draperii late
Pentru decorarea unei ferestre cu o latime mai mare de 1,4 m (la peretii de sticla, de exemplu), mascarea unui spatiu de depozitare sau crearea unui paravan intr-o incapere, exista perdele si draperii de pana la 4,20 m latime.
De asemenea, poti alege o alternativa decorativa cu panouri japoneze sau cu jaluzele cu benzi verticale orientabile.

3. Sisteme de prindereOchiuri
Sistemul cu ochiuri creeaza ondulatii regulate frumoase si asigura o cadere perfecta a perdelei. Practice, gliseaza perfect pe bara sau pe sina.

Gaici
Gaicile sunt indicate mai degraba pentru perdelele si draperiile pe care nu le tragi zilnic.

Rejansa sau banda de incretit
Creand falduri foarte regulate, estetice, banda de incretit e un finisaj clasic si ideal pentru ferestrele dotate cu sina.

Buzunar pentru bara
Buzunarul pentru bara e cel mai simplu finisaj pentru tesaturile usoare. Gliseaza perdeaua direct pe bara. De evitat in cazul perdelelor pe care le tragi zilnic.