Alege scara sau schela potrivită

De la cele mai simple echipamente la cele mai sofisticate, scările sunt disponibile sub diferite forme și dimensiuni în funcție de necesități. Schelele sunt indicate atunci când lucrezi cu ambele mâini pe o suprafață mare.

1. Înălțimea scării sau a schelei

Cum evaluezi înălțimea?
• Alegerea scării se face în funcție de înălțimea spațiului la care trebuie să ajungi.
• Înălțimea maximă de acces se calculează adăugând 1 m la înălțimea scării (această măsurătoare corespunde cu poziția în picioare pe scară, nu mai sus de a 5-a treaptă numărând de sus în jos).
• În cazul schelelor, înălțimea spațiului de lucru trebuie să fie egală cu înălțimea schelei + 2 m.

2. Scara: adaptată activității dorite

Pentru acces la o înălțime mică

Poți folosi aceste scări pentru a avea acces în spațiile înguste, la mai puțin de 5 m și pentru lucrările punctuale la care poți să te ții cu o mână de scară și cu cealaltă să lucrezi.
- Scara articulată
Rezemată de un perete sau sub formă de mini-schelă cu o scândură, aceasta se articulează pentru a dobândi forma dorită. Este indicată în special pentru lucrările interioare și pentru tunsul gardurilor vii.
- Scara simplă
Se proptește de un perete vertical și se folosește la lucrările interioare și exterioare.
Bine de știut: Nu folosi niciodată scara simplă pe post de pasarelă orizontală între două puncte.

Pentru acces la o înălțime medie

- Scară culisantă cu 2 planuri
Se manevrează cu ajutorul unei sfori și se folosește cu un punct de sprijin.
Este proiectată cu două planuri culisante pentru a oferi acces la o înălțime mare, în spații atât interioare, cât și exterioare.
Este adaptată în special lucrărilor la fațadă, pe acoperiș și de elagaj.

- Scară transformabilă cu 2 planuri
Acest tip de scară se transformă: o poți folosi rezemată de un zid, ca scară dublă sau așezată pe trepte. Este ideală pentru lucrările la fațadă, pe acoperiș, de elagaj sau pentru tunderea gardului viu.

Bine de știut: Aceste modele cu mai multe planuri îți permit să ajungi la înălțimi destul de mari, dar pot fi strânse la o dimensiune comodă și deci depozitate ușor.

Pentru acces la o înălțime mare

- Scară culisantă cu 3 planuri
Se manevrează cu ajutorul unei sfori, necesită un punct de sprijin și este destinată lucrărilor la fațadă, de elagaj sau pe acoperiș.

- Scară transformabilă cu 3 planuri
Două poziții posibile cu punct de sprijin și două sau trei în care devine autostabilă. Adaptată pentru lucrările la fațadă, pe acoperiș, de elagaj, de tuns (garduri vii, pomi)...
Este recomandat să desfaci complet scara înainte să te urci pe ea.

3. Schela: pentru a lucra la înălțime pe o suprafață mare

• Schela îți permite să lucrezi pe o suprafață mare dintr-o dată și în condiții mai bune de siguranță (ai ambele mâini libere ca să lucrezi).
• Culisantă, fixă sau cu rotile, îți facilitează întinderea, poziționarea și accesul la înălțime.
• Cu lungimi de lucru variabile, înălțimi și adâncimi diferite poate fi folosită atât în interior, cât și în exterior, în mijlocul unei încăperi sau lângă un perete.

Schela simplă
Se instalează pe un sol plat pentru lucrări interioare și exterioare.

Schela cu funcție de reglare a nivelului
Grație stabilizatorilor săi reglabili, poate fi instalată pe un sol plat, dar și pe trepte. Pentru lucrări interioare și exterioare, pe soluri denivelate.

4. Elemente pentru securitatea utilizării

Securitate

- Scările
Pentru întrebuințările punctuale, poți opta pentru modele simple și culisante, cu tălpi antiderapante. Scările transformabile cu 2 și 3 planuri au curele de siguranță antidepărtare pentru a-și menține poziția și pentru a evita astfel riscul de accidente.
Blocarea de siguranță de pe planul culisant, rotilele și dispozitivul de deschidere automată pentru instalarea rapidă a scării sunt elemente de confort.

- Schelele
Podina și structura antiderapantă îți permit să lucrezi în siguranță, iar trapa de acces prin interior facilitează deplasarea fără risc. Șpraițurile oferă mai multă stabilitate, iar sistemul de montare este ultrarapid și foarte ușor de manevrat grație mânerului de blocare.