Amenajare spa la tine acasă în mansardă

Spațiul de la mansardă este nefolosit? Poate deveni un spa la domiciliu.

Între cada cu hidromasaj și dușul deschis, rămâne un spațiu pentru gimnastică ușoară: destinde-te!

Reguli și sfaturi
Asigură-te că podeaua are capacitatea de a absorbi greutatea suplimentară a căzii, a balonului termodinamic și a noului planșeu.

Înainte de a realiza estrada, calculează dimensiunile, luând în calcul ușile, distanțele dintre axe și secțiunile elementelor de șarpantă, în funcție de sarcini (nu ea susține cada).

Instalează un dedurizator de apă, este plăcut și garantează o durată de viață mai lungă a instalațiilor.

Era o încăpere veche la mansardă. Aceasta are un volum frumos, o șarpantă care nu ocupă mult loc, o izolație termică gata instalată și o podea solidă din grinzi. Amenajarea unui spa la domiciliu nu prezintă o dificultate mai mare decât instalarea unei băi. Noul planșeu înălțat, din lamele de lemn masiv nutuite, maschează instalația și elementele tehnice ale căzii cu hidromasaj și ale dușului cu rigolă.

1. Demolare și pregătire
Demolează parțial peretele despărțitor de pe palier. Păstrează plafonul fals, dulapul în perete, panoul tehnic și izolația mansardei. Deconectează aparatele electrice și întrerupe alimentarea cu electricitate a încăperii, apoi demontează caloriferul, corpurile de iluminat, aparatele, vechile învelișuri etc.
Încăperea trebuie să fie goală, iar pereții, bruți. Tratează lemnul vizibil al șarpantei. Creează o trapă în panoul tehnic existent.

Baia și dușul
Cada este livrată gata de montat. Reglează înălțimea picioarelor. Asamblează sifonul la gura de scurgere, montează mecanismul de preaplin și montează robinetele pe marginea căzii (pe „gât"). Folosește tuburi flexibile pentru alimentare și evacuare.
Pentru duș, aplică adeziv pe sol. Așează deasupra placa de supraetajare, tăiată în prealabil pentru introducerea sifonului și a evacuării.
Fixează pe deasupra, cu mortar, cădița gata de montat. Îmbină cu grijă elementele sifonului.

2. Rețeaua montată în pardoseală
Instalează rețeaua după planurile tale! Pune două colectoare (EC/EF, dotate cu vane), apoi distribuie în caracatiță tuburile multistrat izolate până la racordurile flexibile și robineți (chiuvetă, cadă și duș). Reglează pantele tuburilor de evacuare PVC până la izolația tehnică.
Fă o extensie a rețelei electrice de la cutiile de derivație cu o instalație etanșă. Protejează linia pentru hidromasaj cu un dispozitiv diferențial 30 mA și un disjunctor de 16 A în tabloul electric și, sub cadă, într-o cutie de conexiune etanșă IPX5. Cuplează la legătura echipotențială a încăperii toate piesele metalice.

3. Reglementările electrice
Respectă norma NF C 15-100 (și amendamentul 5) pentru lucrările de electricitate cu:
extinderea cablajului electric în funcție de instalația existentă;
respectarea volumelor de protecție, care impun o distanță de siguranță în jurul dușului și al căzii;
instalarea legăturii echipotențiale locale în noul mediu umed. Aceasta leagă de pământ toate elementele metalice.

4. Grinzi și învelișuri
Acoperă frontonul și tavanul fals de pe căprior cu plăci hidrofuge pe osatură. Taie izolantul mural existent la punctele de fixare a grinzilor în pereți. Montează bârnele pentru a avea un planșeu finit înălțat cu 56 cm.
Instalează rezervorul dușului cu benzi de etanșeitate la colțuri și faianță. Montează tablierul etanș în jurul căzii cu trape de acces și grile de ventilare. Fixează sub grinzi planșa care va constitui baza cutiei căzii.

5. Planșeul și echipamentele
Montează osatura în cremalieră a scării, apoi fixează treptele pe deasupra. Etalează pe toată estrada prelata etanșă, fixeaz-o cu grinzi pentru susținerea podelei și păstrează loc pentru duș și trape.
Fixează cu șuruburi planșele de lemn pe grinzile de susținere ale planșeului alipit. Crestează marginea câtorva lamele în dreptul dușului și realizează trapele. Montează peretele despărțitor din plăci hidrofuge pe osatură.

Instalează dalele pe palier și pe fronton. Aplică o rășină pe celelalte suprafețe. Instalează chiuveta, dușul, uscătorul de prosoape, corpurile de iluminat și comenzile aferente.

6. Balonul termodinamic (CETI) și ventilația (VMC)
Îmbracă peretele interior al localului tehnic din vecinătatea încăperii cu o izolație acustică. Fixează balonul pe podea și instalează noile rețele conform planurilor tău.

Depozitează vechiul balon în baia existentă. Păstrează loc în peretele fronton și în acoperiș, instalează cutiile de intrare și de ieșire a aerului din gurile orientabile ale balonului până la ieșirile prevăzute pe fațadă și în acoperiș.

Adăugă un canal cablu pe picajul disponibil al grupului de extracție a VMC existentă și leag-o de gura montată deasupra dulapului din mansardă.
Ia în calcul un parapet de 1m înălțime în fața ferestrei, o măsură de siguranță indispensabilă după înălțarea planșeului.