Amenajează singur casa: 10 sfaturi ca să descoperi ce stil decorativ ţi se potriveşte

Cine nu ar fi mândru să îşi primească musafirii într-o casă decorată de el însuşi? Dacă nu în totalitate, măcar una dintre camere! Ţi-am pregătit 10 sfaturi utile ca să descoperi stilul decorativ ce ţi se potriveşte pentru ca apoi să îţi amenajezi singur

Cu puțină organizare și respectându-ți preferinţele în materie de design interior poți conferi interioarelor tale o tușă inimitabilă, caracteristică doar ție! Amenajează singur casa folosind (şi) cele 10 sfaturi de mai jos:

1. Începe cu bilanțul locuinței

Atenție, nu trebuie să te mulțumești cu puțin. Ideea este să iei în considerare arhitectura locuinței tale și să dai dovadă de cumpătare. De evitat stiluri supraîncărcate într-o cameră mică sau elementele voluminoase, masive într-un apartament cu luminozitate redusă. Pentru a-ți fi mai ușor, fă o listă cu elementele care îți plac apoi gândeşte-te la un stil care va fi pe gustul tău și care va sublinia atuurile.

2. Caută inspirație

Reviste, Internet, rețele sociale… Toate te ajută să găsești inspirație ca să amenajezi singur casa. Lasă-te ghidat, inspirat... fotografiază, decupează sau salvează ceea ce îți place. Notează pe hârtie sau păstrează în versiune electronică. Pe măsură ce le revezi, vei găsi firul conducător în conturarea stilului care te definește - minimalist, clasic, future, nature, boem, vintage...

3. Găsește un stil potrivit cotidianului tău

Un stil decorativ care îți place în fotografii este posibil să nu se potrivească deloc vieții tale de zi cu zi. Tu și colocatarii (partenerul, copiii, animalele de companie) aveți cu siguranță un stil de viață cu care vă împăcați. Mai degrabă sunteţi cu toții gată să împărțiți o pătură și bomboane pe canapea sau sunteţi independenți, fiecare cu spațiul său? Te ocupi minuțios de interiorul tău ore la rând sau preferi o casă practică pentru că nu stai în casă mult timp? Aceste întrebări sunt câteva indicii pentru a-ți da seama ce stil ți se potriveşte.

4. Definește paleta de culori

Acum că știi în ce direcție să te îndrepți, te poți axa pe unul dintre principalele elemente de decor: culoarea. Ideală pentru a da tonalitate întregii locuințe, planșa de inspirație (moodboard) îţi va fi de ajutor în definirea armoniei culorilor. Eşti mai degrabă atras de culorile blânde specifice caselor de la țară sau de contrastele puternice specifice spaţiilor futuriste? Preferi doar pete de culoare pe un fundal neutru aşa cum sunt decorurile scandinave sau te gândeşti la pereți colorați în întregime ca în interioarele spaniole?

Sfatul Leroy Merlin: alege maximum 3 culori pentru încăpere. Una dintre aceste culori poate fi chiar și un material - lemnul cald precum nucul imblânzeşte negrul; betonul aduce stilul industrial în orice ambianță; textilele brute (lână, fetru, in) îndulcesc compozițiile tari, solide.

5. Alege cu grijă mobilierul

Odată ce ai identificat culorile, poți începe să alegi mobilierul. Detaliile fiecărei piese de mobilier sunt importante pentru rezultatul final - ansamblul decorativ. Un stil boem se va asorta mereu de minune unei colecții de mici elemente în nuanţe calde; un stil industrial sau scandinav va ieși mai bine în evidență cu câteva piese din materiale dure, solide; stilul nature va fi caracterizat de texturi plăcute la atingere şi de culori care amintesc de ieşirile în natură.

6. Oferă un nou look pieselor pe care le ai deja

Nu ignora reciclarea! Poate că vechile piese de mobilier își vor găsi locul în noul stil ales, dacă le modifici puţin.

Cu o vopsea în nuanţă pastel pe bufetul vechi vei avea o nouă piesă de mobilier pentru dormitor; masa vopsită cu negru mat devine starul camerei in stil londonez sau industrial; tapetul colorat transformă o etajeră simplă în bibliotecă pop art. Cu puțină imaginație, vei crea piese unice, în armonie cu stilul tău. Foarte multe idei de acest fel găseşti şi în articolul Idei care schimbă totul în casă.

7. Triază obiectele

Suvenirurile nu sunt neapărat un element decorativ stilat.

Mobila, vesela sau lămpile le poţi vinde pe site-uri specializate sau le poți dona organizațiilor caritabile.
Puținele obiecte la care ții cu adevărat pot fi aranjate într-o cutie de depozitare frumoasă pe care să o deschizi din când în când pentru a te cufunda în amintiri…

8. Îndrăzneşte cu mix-ul de stiluri

Dacă ai ceva cunoştinţe în deco sau design interior, poți mixa cu grijă 2-3 stiluri pentru a-l obține pe cel care te caracterizează. Poți asorta, de pildă, influențe western cu stilul nature sau o bucătărie în stil englezesc cu un amestec de culori latine. Sau poate o fibră de lemn exotic gata să încălzească stilul modern?

Totul se rezumă la echilibru și armonie generală. Este suficient să iei puțină distanță, să fii obiectiv pentru a evalua armonia generală a decorului. Astfel poți evita efectul dramatic care dă impresia unui interior mult prea "de revistă" sau efectul încărcat şi nedefinit care ar ruina toate eforturile tale creatoare.

9. Încalcă puţin regulile

Se spune că regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Nu prea mult, ce-i drept, când vrei să amenajezi singur casa, dar te poţi juca puţin. Cine spune că negru și albastru nu se potrivesc? Cine a spus că vesela vintage trebuie să dispară dintr-o bucătărie modernă sau că decorarea cu o singură culoare este interzisă?

Dacă te simţi sau vă simţiţi bine cu alegerile făcute, atunci joaca este posibilă. Cu o linie directoare care vă este caracteristică doar vouă puteți crea o atmosferă unică, un stil propriu. Pune-ți toate miniaturile de colecţie în valoare pe perete; dă frâu liber spiritului artistic când vine vorba de tavanul sufrageriei; umple baia cu plante verzi suculente. Totul este posibil dacă asta te face fericit!

10. Asumă-ți gusturile în domeniul decorativ

Exact ca hainele pe care le purtăm, casele noastre ne reflectă personalitatea. Oricare ar fi stilul tău, te veți simți confortabil dacă îţi amenajezi singur casa în funcţie de cine eşti și cum trăieşti.

Dacă vrei să-ţi amenajezi casa în tendinţele anului urmăreşte interviul integral cu Christophe Sapena aici. Sau poate vrei să deschizi Ghidul de Stiluri LEROY MERLIN ca să afli ce stil decorativ ţi se potriveşte şi cum îl poţi aduce la tine acasă cu doar câteva obiecte.

Împreună construim ACASĂ. Spor la (re)amenajare!