Amenajează-ți casa în stil Clasic!

Stilul Clasic se descrie ca o tendință de amenajare și decorare în care confortul este cel mai important. Atenția este astfel îndreptată către durabilitatea materialelor, accesibilitatea lor și longevitatea amenajării.

Amenajarea în stil Clasic permite combinarea și reutilizarea pieselor de mobilier moștenite, dar și păstrarea unora din finisajele existente. Echilibrat atât prin cromatică cât și prin simetria poziționării elementelor, stilul Clasic este ușor de asimilat, cu un aspect elegant și impunător.

Este potrivit familiilor aflate la a doua tinerețe, conservatoare, care locuiesc departe de oraşele agitate.

Amenajare în stil Clasic: pardoseala, pereţii, tavanul

Pornind de la finisaje, putem alege în cazul pardoselii fie recondiționarea parchetului vechi, folosind baițuri și lacuri speciale, fie înlocuirea lui cu parchet laminat. În magazinele Leroy Merlin găseşti atât modelul clasic de parchet tip herringbone ( stil brăduț, așa cum îl numesc meșterii parchetari), cât şi parchet cu finisaje de stejar sau lemn închis la culoare.

Atunci când spațiul nu este foarte generos, pereții vor fi tratați diferit unul față de celălalt, pentru a crea puncte de interes. Atât în dormitor, cât și în camera de zi, vom alege un perete accent pe care vom aplica tapet, iar restul pereților vor fi finisaţi cu vopsea lavabilă în culori neutre – gri sau crem. Tot la nivelul pereților și tavanului putem interveni cu profile decorative și medalioane, acestea având atât rol funcțional (de mascare a imperfecțiunilor la îmbinare) cât și decorativ (creând contururi și brâuri la intersecția dintre două finisaje diferite).

Tips & Tricks – poți alege tapet pe două treimi din perete, împărțindu-l pe verticală. Astfel, în partea de jos, unde peretele este obturat de mobilier, vom repeta cumva aspectul de lambriu aplicând vopsea lavabilă. Apoi, în partea de sus, aplicăm tapet inspirat din modelele și culorile secolului al XVIII-lea. Dacă avem și mai multă îndrăzneală, putem folosi chiar două modele de tapet, unul în partea de jos și unul în partea de sus. Pentru ambele variante vom folosi profile decorative aplicate orizontal, care vor masca îmbinările.

Amenajare în stil Clasic: perdelele şi draperiile

Perdelele și draperiile, montate pe galerii cu finisaje metalice, aurii sau argintii asigură umbrirea, dar și decorarea ferestrelor cu o linie estetică complementară, în contrast cu pereții sau continuând tonurile cromatice. Însă întotdeauna draperiile vor fi montate tip cortină și se vor folosi piese de pasmanterie și ciucuri pentru prinderea laterală.

Amenajare în stil Clasic: corpurile de iluminat şi finisajele

Iluminatul general este transpus în lustre cu brațe din metal cu finisaje coordonate cu cele ale galeriilor, cu abajururi textile sau din sticlă, iar lumina de accent și cea ambientală o vom realiza prin aplice de perete, veioze și lampadare cu abajururi în același stil.

La nivelul finisajelor putem alege o bază cromatică neutră, căreia să îi aducem personalitate prin țesături în culori puternice de roșu, bordeaux sau chiar albastru și violet închis - culori regale, profunde și elegante. Atunci când ne dorim o senzație mai liniștită, putem asocia nuanțelor neutre, tonuri deschise de albastru, turcoaz sau roz prăfuit.

“ Stilul Clasic este "mostenirea" noastra.” Christophe Sapena, Trends Manager - Art Direction LEROY MERLIN

Amenajare în stil Clasic: detaliile fac mereu diferenţa!

Pentru completarea decorului vom folosi covoare cu modele clasice, cu medalion. Tablourile și oglinzile vor avea ramă ornamentată. Nu lipsesc sfeșnicele pentru lumânări și ramele foto ce păstrează clipe surprinse împreună cu nepoții și copiii. Pernuțele decorative vor constitui accente cromatice și se vor folosi cu generozitate pe canapele și fotolii.

Dacă vrei să-ţi amenajezi singur casa în stilul Clasic deschide Ghidul de Stiluri LEROY MERLIN. Află ce elemente presupune acest stil decorativ şi cum îl poţi aduce la tine acasă cu doar câteva obiecte!

Împreună construim ACASĂ. Spor la (re)amenajare!