Autocolant pentru mobilă: ce rol are și ce modele poți alege

Te-ai plictisit de modul în care arată mobila ta? Ştim, anumite suprafețe sunt afectate de vreme sau de acțiunea unor factor exteriori precum umezeală sau căldură.

Autocolantul de mobilă este una dintre cele mai bune alegeri dacă vrei să schimbi aspectul anumitor suprafeţe, dar vrei și o soluție pentru protecția ei în fața factorilor de mediu agresivi.

Ce rol are autocolantulAutocolantul este o soluție ieftină și rapidă la aceste probleme. Costă puțin, se aplică rapid și poate avea o paletă extrem de largă de nuanțe și culori.

Poți alege un autocolant care imită lemnul de nuc sau de arțar pentru aspect elegant sau pur și simplu un autocolant roșu pentru mai mult dinamism. Există și autocolante care imită cărămida, marmura sau metalul, în cazul în care vrei o schimbare mai ieșită din comun. Ele pot fi aplicate pe uși, obiecte din sticlă sau frigidere.

Cum se aplică autocolantulAplicarea autocolantului nu este dificilă, dar trebuie să ții cont cu strictețe de unele detalii, altfel pot apărea complicații. În primul rând, suprafața trebuie să fie foarte curată și uscată. Urmele de mizerie sau apă reduc considerabil aderența adezivului și pot duce la dezlipirea acestuia în viitor sau la formarea de cute. Apoi, poți tăia autocolantul cu un cutter sau o foarfecă, după ce ai măsurat atent și ai marcat cu precizie marginile respective.

Lasă un surplusEste bine să lași 1-2 cm în plus, când tai, acest surplus putând fi ușor tăiat ulterior, după aplicare. Dacă ai măsurat prea puțin, nu prea mai ai soluții la final. Așează autocolantul peste suprafață, și, când totul e pregătit, poți înlătura folia care potejează partea cu adeziv. Această mișcare se face treptat, după ce ai fixat autocolantul. Cu cealaltă mână, este bine să aplici o racletă peste partea care se lipește, pentru a elimina orice bulă de aer.

Ce faci dacă ai greșitÎn timpul operațiunii de lipire, oricine poate face greșeli. Astfel, oricât de atent ai fi, pot apărea cute sau bule de aer. În acest caz, este recomandat să desprinzi autocolantul, foarte ușor și delicat, în zona cu probleme. După ce zona a devenit dreaptă, lipește înapoi cu grijă, aplicând o racletă pentru îndreptare. După ce ai aplicat autocolantul pe întreaga suprafață, poți tăia surplusul cu un cutter.

Aplicarea autocolantului într-o zonă de exteriorDacă vrei să aplici un autocolant pe o suprafață situată în exterior, trebuie să alegi un material conceput special pentru a rezista acțiunii factorilor din exterior. Un astfel de material poate rezista chiar mai bine de 5 ani. Desigur, sub acțiunea luminii exterioare și a umezelii, culorile și nuanțele vor dispărea în timp.

Într-un mediu foarte umed, chiar și în interior, marginile autocolantului pot fi protejate cu diverse soluții rezistente la umezeală, precum siliconul. Într-un mediu cu o temperatură mai ridicată sau pentru o suprafață unde vei așeza o cană sau o oală fierbinte, poți alege un autocolant care rezistă la temperaturi mai mari, de peste 50 grade Celsius.

Ușor de spălat, ușor de scosÎn timp, autocolantul se poate murdări, așa că trebuie să-l speli din timp în timp. Este ușor de curățat cu ajutorul unei lavete umede. Ține cont că spălările repetate, mai ales dacă folosești detergent, pot estompa culorile și desenele de pe el.

Apoi, după o perioadă mai lungă de timp, vei dori să-l scoți pentru a pune altul. Se poate scoate ușor, trăgând de un colț al acestuia. Dacă rămân urme de adeziv, acestea pot fi spălate cu detergent sau cu soluții pe bază de alcool.

Pentru a afla mai multe detalii despre aplicarea și întreținerea autocolantelor, te poți sfătui cu specialiștii noștri.

Autocolantele sunt materiale foarte eficiente atunci când vrei să aduci rapid și ieftin o schimbare în casa ta sau chiar în exterior. Alege produse de calitate și la prețuri foarte bune în magazinele Leroy Merlin!