Conținutul indispensabil al cutiei cu scule de mână

Partener de nelipsit în bricolajul și mai mic și mai mare, cutia cu scule trebuie bine gândită pentru a le simplifica viața tuturor celor care își amenajează singuri casa.

1. Ce conținut alegi pentru cutia cu scule?
Ce mărime să aibă?

Dacă nu ești un profesionist și nu te deplasezi niciodată cu cutia cu scule, greutatea ansamblului este importantă. Preferă deci o mărime standard ca să o poți căra ușor, chiar și plină.
Dacă ai multe unelte, poți compune mai multe cutii, una pentru fiecare întrebuințare.
Gândește-te la organizatoare, acele cutii transparente care compartimentează spațiul trusei, astfel încât fiecare unealtă să aibă locul ei și feroneria să fie împărțită pe categorii.

Ce formă să aibă cutia cu scule?
Cutiile compartimentate sunt ușor de transportat și bine organizate. Deseori, printre ele se găsesc și cutii gata echipate cu unelte.
Cât despre cele de tip valiză, acestea îți permit să vezi totul dintr-o privire.

Din ce material să fie cutia cu scule?
Metalul este robust, durabil și este materialul cel mai curent. Compartimentele, amovibile sau nu, te vor ajuta să organizezi uneltele și feroneria. Singurul inconvenient, metalul se poate dovedi uneori greu de folosit.
PVC-ul este mai ușor și foarte practic cu multiplele sale compartimente de depozitare. Totuși, atenție că este fragil în caz de șoc sau cădere!
Vei găsi de asemenea genți din material textil sau piele, semirigide. Partea de jos este deseori întărită ca să fie mai stabilă. Aceste genți sunt mai ușoare, dar mai greu de organizat. Unele trebuie, de asemenea, protejate de ploaie.

2. Care sunt cele 10 unelte indispensabile din cutia cu scule?

1 - Feroneria de bază
Șuruburile, cuiele, diblurile și piulițele sunt indispensabile în bricolaj.
Variează mărimile și diametrele ca să ai mereu ce îți trebuie la îndemână.
2 - Șurubelnițe
Există trei tipuri de șurubelnițe: plate, în cruce și în stea.
Vei avea nevoie de toate trei ca să faci față lucrărilor minore de electricitate sau de tâmplărie și montărilor pieselor de lemn. Investește în trei formate: mic, mediu și mare.
3 - Un ciocan
Există trei modele: ciocan de tâmplar, de electrician și de mecanic. Dacă trebuie să alegi unul singur, optează pentru cel de tâmplar, cel mai întrebuințat. Dacă încap două ciocane, este și mai bine: unul pentru lucrările ușoare și celălalt pentru bricolajele intensive.
4 - Clești
Cel puțin un clește reglabil și unul pentru tăiat: primul îți va permite să apuci ferm materialele, al doilea va fi perfect pentru tăierea tuturor cablurilor, firelor electrice și chiar a cuielor.
Alege clești izolanți echipați cu protecție pentru o priză bună în mână.
- Clește reglabil
- Clește de tăiat
5 - Chei
Cheile servesc la strângerea și slăbirea șuruburilor și a piulițelor. Și-n ceea ce le privește, vei avea nevoie de diferite modele: chei reglabile, plate sau chiar chei Allen sau Torx.
- Cheie Allen
- Cheie franceză
- Cheie plată
6 - Un cutter/a>
Cutterul este util pentru orice tăiat de hârtie, carton sau gips-carton.
7 -
Unelte de măsurare: metru și nivelă cu bulă
Alege un metru ca să măsori suprafețele. Anumite modele ajung până la 5 metri. Un alt instrument de măsurare indispensabil: nivela cu bulă de aer, pentru a verifica cu precizie orizontalitatea și verticalitatea unui obiect în raport cu solul. Ai în vedere și un telemetru laser, care îți va permite să măsori singur(ă) lungimi mari.
8 - Un echer și un dreptar:
Echerul îți va indica ce unghi să alegi pentru planuri perfecte. Cât despre dreptar, acesta asigură schițelor o precizie milimetrică.
9 - Un fierăstrău
Azi, există noi modele compacte de ferăstrău (de 40 centimetri), care încap în cutia cu scule. De preferat un ferăstrău de mână pentru tăierea lemnului.
10 - O bormașină
Ideală pentru lucrările curente, o bormașină de format mic și cu o putere rezonabilă (500 W) este suficientă. Pentru lucrări mai ample, ocazionale, poți închiria sau împrumuta un model mai mare.
Ai în vedere și cutiile cu scule gate echipate, care prezintă deseori un raport calitate/preț foarte bun. Sunt perfect adaptate la întrebuințări ocazionale.

Micile plusuri care îți schimbă viața
Pentru a trece de la cutia de bază la cutia ideală, uneori, sunt de-ajuns doar câteva unelte. Iată-le:
- un clește-menghină care permite menținerea a două piese la un loc în timpul lucrărilor tale
- 2 cleme care asigură aceeași funcție cu o deschidere mai mare.
- un ciocan greu care permite creșterea randamentului de lovire și reducerea efortului.
- o lanternă de buzunar pentru locurile întunecate.
- o trusă cu burghie de găurit lemn, beton, metal