Cum alegi corect blatul de lucru pentru bucătărie

Blatul de lucru face parte negreșit din mobilierul de bucătărie

Blatul de lucru trebuie să îndure șocuri și umiditate, să reziste la căldură, să fie ușor de curățat și, dacă se poate, să se asambleze cu un minimum de racorduri.

Cum se alege blatul de bucătărie

Blatul se alege în funcție de 3 criterii:
• Grosime și dimensiuni
• Material și efect estetic
• Rezistență și curățare

1. Dimensiunile blatului de lucru

Grosimea
Aceasta se alege pe considerente atât estetice, cât și practice. Există 4 grosimi diferite pentru blat: 16 mm, 28 mm, 38 mm și 58 mm.
Bine de știut: există și blaturi de lucru „slim", cu o grosime de 20 mm, ce conferă un aspect foarte modern bucătăriei.
Montând mai sus blatul din zona de preparare și spălare (chiuvetă), eviți durerile de spate grație unei poziții a corpului mai corecte. Brațele tale stau în unghi drept și ții spatele mai drept. Lasă blatul la înălțimea obișnuită la nivelul aragazului, pentru ca privirea ta să cuprindă mai bine plita.

Lățimea
Există mai multe lățimi pentru blat, de la 60 la 65 cm. Alege lățimea în funcție de poziționarea mobilierului față de pereții bucătăriei.
Pentru dulapurile joase lipite de perete, alege un blat lat de 60 cm.
Bine de știut: un blat cu o adâncime de 65 cm conferă mai mult spațiu și include și vidul sanitar din spatele dulapurilor, astfel nu este obligatoriu să tai partea din spate a dulapurilor pentru a face loc țevilor.

Lungimea
Lungimile standard pentru blat se situează între 1.8m și 4.1m. Dacă nu-ți sunt pe plac dimensiunile standard, poți opta pentru un blat personalizat. Sunt posibile orice fel de forme pentru blatul tău: placă rotunjită sau tăiată, blat unghiular sau de formă alungită, blat de tip bar rotund sau dreptunghiular… Toate aceste forme pot fi decupate la dimensiunile dorite de client.

Există 2 tipuri de margini pentru blat: drepte și rotunjite. Un blat cu marginile drepte are unghiuri clar delimitate și indică un design deosebit, modern. Marginile rotunjite sunt recomandate în cazul unei insule de bucătărie sau în cazul în care familia are copii, pentru mai multă siguranță.

Canturi și profiluri
Benzile pentru cant care se aplică prin lipire reprezintă finisajul pentru laturile unui blat tăiat. Aceste benzi pentru cant sunt disponibile cu diverse modele, care se adaptează perfect la motivul blatului.

Profilurile fac trecerea dintre două elemente ale blatului de lucru. Pot fi montate în diferite moduri la blaturile din lemn laminat, fiind un element de joncțiune și de finisaj în același timp.

2. Materialele pentru blatul de lucru

Blat din PAL melaminat

PALul melaminat este materialul preferat pentru blaturile de lucru. Se găsește în diverse culori, cu diverse modele și efect de materiale brute. Este ușor de utilizat și întreținut, foarte rezistent și se curăță cu apă.

Blat de bucătărie din lemn masiv

Material nobil și viu, lemnul conferă bucătăriei o notă de autenticitate și căldură. Totuși, trebuie curățat cu regularitate: șlefuire și aplicare de ulei din in. Bine de știut: lemnul cu certificare FSC provine din păduri gestionate durabil.

Blatul de lucru din quartz sau granit

Quartzul și granitul au avantajele pietrei, fără a avea, însă, și inconvenientele sale.
Compus dintr-un amestec de 92% quartz și 8% rășină de poliester, asigură un decor regulat și o mai bună rezistență decât piatra naturală.

Blatul de lucru acoperit cu plăci ceramice

Ceramica asigură un aspect rustic și autentic bucătăriei. Sub formă de gresie, faianță, teracotă... reprezintă una dintre cele mai economice soluții de acoperire a blatului. Întreținerea trebuie să fie mai minuțioasă având în vedere rosturile.

Blatul de lucru din sticlă

Posibilitățile variate de colorit al sticlei, frumusețea materialului, imaginea sa naturală și calitățile igienice așează sticla în topul preferințelor pentru bucătăriile contemporane. Materialul oferă o strălucire incomparabilă și nu se deteriorează în timp.

Blat de lucru din rășină

Considerat material de lux, rășina este netedă și plăcută la atingere, igienică și ușor de curățat. Mai mult, prezintă o rezistență bună la șocuri și căldură. Este, în schimb, mai puțin rezistentă la zgârieturi și nu suportă temperaturile mai mari de 180°.

Blat de lucru din inox

Blatul din inox asigură bucătăriei un aspect modern. Este în mod deosebit practic și foarte igienic, la fel ca în bucătăriile profesioniste.
Blatul de lucru din quartz

3. Curățarea blatului de lucru

Am reunit toate criteriile privind întreținerea blaturilor de lucru în funcție de material: cât de ușor se întrețin, cât de rezistente sunt la căldură și în ce măsură rezistă la zgârieturi:


PAL melaminat
Facilitate de curățare ***
Rezistență la căldură **
Rezistență la zgârieturi **

Lemn masiv
Facilitate de curățare **
Rezistență la căldură **
Rezistență la zgârieturi *

Quartz/Granit
Facilitate de curățare ****
Rezistență la căldură ***
Rezistență la zgârieturi ****

Sticlă
Facilitate de curățare ****
Rezistență la căldură ***
Rezistență la zgârieturi *

Rășină
Facilitate de curățare ****
Rezistență la căldură ***
Rezistență la zgârieturi **

Inox
Facilitate de curățare ****
Rezistență la căldură ****
Rezistență la zgârieturi *