Cum alegi corect robinetul cu termostat

Poți monta robineții cu termostat la fiecare calorifer pentru a regla temperatura din fiecare încăpere în parte.

Unele modele de robineți cu termostat pot fi programate să ajusteze temperatura în funcție de intervalele orare stabilite de utilizator.

1. Cum funcționează robinetul cu termostat

Utilitatea unui robinet cu termostat

• Ajută la reglarea și menținerea temperaturii ideale, evitând supraîncălzirea sau răcirea semnificativă a camerelor din locuință.
• Modulează debitul de apă caldă în mod automat.
• Menține sub control temperatura, ținând seama de aportul de calorii al sistemului de încălzire central și de razele soarelui, de numărul de persoane din încăpere și de numărul de aparate electrice de mari dimensiuni în curs de funcționare.

Principiul de funcționare al robinetului cu termostat

Acest dispozitiv este compus dintr-o supapă cu mâner (volanul) și o sondă (bulbul) sensibilă la variațiile de temperatură din mediul ambiant. Este amplasat la intrarea unui calorifer destinat încălzirii centrale. Bine de știut: dacă montezi robineți cu termostat la mai multe calorifere, instalația reacționează mai eficient, iar funcționarea în fiecare cameră este optimizată.

Avantajele robinetului cu termostat

Robineții cu termostat înlocuiesc ori completează monitorizarea centralizată a căldurii (termostatul ambiental), în cazul existenței unor variații semnificative de temperatură între o încăpere și alta (în funcție de expunere sau dacă anumite camere nu sunt locuite cu regularitate). Practic, asigură gestionarea personalizată a temperaturii. Mai mult, robinetul cu termostat este simplu de instalat și utilizat, precis (la nivelul gradelor) și oferă un grad de confort reglabil. La fel de important este faptul că reduci cu 10-20 % factura anuală la încălzire.

2. Capul robinetului cu termostat

De formă cilindrică, capul unui robinet cu termostat este compus dintr-un volan și un bulb. Acesta se înșurubează pe supapă, între calorifer și țevile acestuia.

Capul cu termostat „mecanic" nu poate fi programat, însă acest tip de cap de robinet este cel mai des întâlnit și permite ajustarea automată a căldurii difuzate de calorifer (pozițiile de la 0 la 5 + în afara perioadelor de îngheț sau de la 5 la 23° C).
Bine de știut: corpul și capul termostatic se vând împreună, însă poți achiziționa capătul separat, pentru a-l monta pe un robinet compatibil (care permite montarea unui termostat).

Capul cu termostat electronic întrunește avantajele capului cu termostat „mecanic" și pe cele ale termostatului ambiental. Oferă precizie deosebită (reglare chiar și la jumătate de grad), se programează orar și săptămânal, se montează și se instalează ușor (introduci bateriile în cap, îl înșurubezi la adaptorul montat în prealabil la radiator).
Bine de știut: temperaturile de referință, intervalele orare și profilul încăperilor care trebuie încălzite pot fi stabilite prin parametri direct la capul robinetului sau pe calculator, printr-un stick de memorie (opțional).

3. Instalarea unui robinet cu termostat

Montarea corpului robinetului cu termostat - în funcție de tipul de alimentare a caloriferului (diametrul tubului etc.) și, în general, pe partea mai înaltă a caloriferului.
- În unghi: model potrivit unei țevi de alimentare cu apă care iese prin perete.
- Drept: pentru ca țeava de alimentare cu apă să fie montată paralel cu peretele.
- Sub formă de unghi răsturnat: pentru ca alimentarea cu apă să se facă prin sol.
Bine de știut: capul cu termostat trebuie să fie montat la orizontală, la peste 80 mm de calorifer, pentru a nu fi perturbat de căldura emisă de acesta. Elementul cu bulb încorporat este înlocuit, în acest caz, cu un model cu bulb distanțat sau cu comandă la distanță.

Montarea capătului cu termostat - trebuie să fie compatibil cu corpul robinetului ce trebuie echipat. În funcție de model, capul se înșurubează sau se introduce în robinet. Pentru o funcționare optimă, capul trebuie să fie instalat ferit de razele directe ale soarelui, la depărtare față de perdele și într-un spațiu deschis (niciodată în spatele unui grilaj de mascare a caloriferului, după o ieșire a peretelui sau la nivelul pardoselii).
Bine de știut: capul cu termostat nu funcționează cu un robinet obișnuit (cu acționare manuală), în schimb un capăt „mecanic" poate funcționa montat pe un robinet compatibil cu montarea unui termostat.

4. Întreținerea unui robinet cu termostat

Cu excepția câtorva manevre simple, nu este necesară nicio acțiune de întreținere. În momentul când oprești sistemul de încălzire (primăvara-vara), deschide robineții la maximum pentru a nu se bloca atunci când pornești din nou încălzirea centrală. În încăperile nelocuite pe perioada cât funcționează încălzirea acționează din când în când robineții închiși.
Utilizează numai detergenți delicați (cum sunt cei pentru vase) pentru a curăța mânerul.
Bine de știut: nu folosi niciodată detergenți abrazivi, solvenți sau acizi, care sunt prea agresivi pentru a curăța robineții cu termostat.