Cum alegi gratarul pe gaz?

Gratarele pe gaz ofera numeroase avantaje, de la usurinta aprinderii la numeroasele lor accesorii. Leroy Merlin iti ofera sfaturi pentru a alege dintre toate modelele disponibile, pe cel care se va potrivi perfect nevoilor tale.

1. De ce sa alegi un gratar pe gaz?

Avantaje
Extrem de usor de aprins, gratarul pe gaz permite reglarea facila si imediata a intensitatii focului. Deoarece nu trebuie sa astepti sa se faca jarul, ca atunci cand folosesti un gratar pe carbune, gatitul poate incepe foarte repede: in aproximativ 5 minute.
Cel mai adesea, gratarul este vandut cu capac si cu numeroase accesorii. Are o durata de viata excelenta, de mai mult de 10 ani in cazul unor aparate.

Unele dezavantaje
Gratarul pe gaz trebuie conectat la o butelie de gaz, fie din butan, fie din propan, conform instructiunilor producatorului. Trebuie luate masuri de precautie in timpul manipularii si utilizarii. Un alt dezavantaj de luat in considerare: gratarul pe gaz este adesea mai voluminos decat alte modele. De asemenea, colectorul sau de grasime trebuie golit si curatat in mod regulat.

2. Criteriile pentru alegerea unui gratar pe gaz

• Compact sau pe carucior?
Gratarul compact ocupa mai putin spatiu si este usor de transportat, fara a-si pierde, totusi, puterea si eficienta. Este ideal pe balcon sau pentru calatorii.
Pe carucior, gratarul pe gaz necesita mai mult spatiu, dar rafturile sale iti permit sa amplasezi alimentele si ustensilele de gatit.

• Caracteristicile materialelor
Otelul este usor iar, astfel, gratarul pe gaz este mai usor de transportat, dar materialul trebuie sa fie suficient de gros. Emailat, va fi mai rezistent la rugina, dar sensibil la socuri, fie termice, fie fizice.
Inoxul sau otelul inoxidabil este mai scump, dar si mai rezistent la socuri si rugina.
Fonta este mai grea, dar mai solida, insa nu rezista la rugina. Acest material este folosit de regula pentru gratarele pe gaz cu aspect mai clasic. Daca fonta este emailata, rezistenta la rugina creste, iar gratarul pe gaz va fi mai usor de curatat.

• Butan sau propan?
In cazul gratarului pe gaz, trebuie sa alegi intre alimentarea cu butan sau cu propan. Avand o rezistenta mai buna la frig, propanul este perfect pentru exterior. Cu toate acestea, este strict interzisa pastrarea si folosirea gratarului in interior, spre deosebire de butan. Majoritatea tipurilor de gratare pe gaz pot fi folosite cu ambele tipuri de gaz, dar trebuie intotdeauna sa verifici indicatiile producatorului.

• Gatirea pe verticala
Unele modele de gratar pe gaz permit gatirea pe verticala. Grasimile se evacueaza in partea inferioara si nu intra in contact cu focul, astfel, nu se face fum iar gratarul poate fi utilizat cu usurinta in zonele urbane. Recuperate din rezervor, uleiurile pot fi refolosite pentru sosuri. In plus acest tip de gratar iti poate permite gatirea carnii pe rotisor.
Intretinerea este, de asemenea, usoara. Retine, totusi, ca gratarele verticale pe gaz tind sa fie mai voluminoase.

• Functii si echipamente optionale
Exista numeroase optiuni pentru gratarele pe gaz: cu aprindere piezoelectrica, care permite aprinderea automata a gratarului pe gaz, cu arzatoare laterale, cu cuptor, grilaje, grila de reincalzire, set de rotiserie etc.
Bine de stiut: unele tipuri de aparate gratar-plancha combina cele doua metode de gatit.

3. Puterea si numarul de arzatoare

Puterea gratarului pe gaz este exprimata in wati. De aceasta putere depinde consumul, dar, desigur, si gatitul mancarii.
Mai important este, insa, numarul de arzatoare. Acesta depinde de dimensiunea gratarului si se adapteaza numarului de persoane pentru care va trebui sa gatesti. Exista numeroase modele cu 2 sau 3 arzatoare, dar poti gasi si gratare cu pana la 6 arzatoare. Verifica daca gratarul are mai multe butoane de control; in caz contrar, nu vei putea avea zone de gatit cu temperaturi diferite.

4. Unde se instaleaza gratarul pe gaz?

Pentru o instalare corecta, amplaseaza gratarul pe gaz la adapost de vanturi puternice, asigurandu-i stabilitate, si intr-o zona fara vegetatie sau obiecte care ar putea lua foc.
De asemenea, asigura-te ca animalele si copiii nu se apropie de aparat.

5. Curatarea si intretinerea

Gratarul pe gaz trebuie intretinut dupa fiecare utilizare. Grilajul trebuie curatat cu atentie. Aprinde gratarul si lasa-l sa se incalzeasca timp de zece pana la cincisprezece minute, cu capacul pus, pentru a carboniza grasimea, apoi periaza grilajul cu atentie.
Indeparteaza, de asemenea, colectorul de grasime, dupa ce te asiguri ca s-a racit. Elimina reziduurile de grasime rece cu hartie absorbanta si curata grasimea depusa pe arzatoare cu apa si sapun.

6. Gratarul pe gaz in perioadele reci

Daca nu folosesti gratarul pe timpul iernii, curata toate elementele si usuca-le cu atentie, deconecteaza butelia de gaz si acopera gratarul cu o husa. Depoziteaza-l, de preferinta, intr-un loc uscat.
Inainte de o noua utilizare a gratarului pe gaz, verifica mai intai data valabilitatii si etanseitatea furtunului. Poti freca furtunul cu putina apa cu sapun: daca apar bule de aer, inseamna ca exista o scurgere si trebuie schimbat.