Cum alegi grătarul plancha?

Află o noua metodă de gătit sănătoasă și rapidă, care devine din ce în ce mai populară în rândul bucătarilor amatori, dar și al celor experimentați.

1. Plancha pe gaz sau plancha electrică?

Există două tipuri principale de grătar plancha: pe gaz și electrice.
Bine de știut! Unele echipamente ultra-ușoare și mobile pot reproduce parțial gătitul cu plancha: plancha de masă, prietenoasă și distractivă; și plancha care se prezintă sub formă de placă simplă ce se amplasează direct pe aragaz.

Plancha pe gaz, ideală pentru exterior
Acest tip de plancha este alimentat cu butelie pe gaz, fie butan, fie propan. Având o rezistență mai bună la frig, propanul este perfect pentru o plancha de exterior. Cu toate acestea, este strict interzisă păstrarea și folosirea planchei în interior, spre deosebire de plancha pe butan. Atenție, va trebui să alegi un reductor adaptat gazului selectat.
Gazul, spre deosebire de electricitate, permite planchei să crească temperatura mai repede și să o mențină chiar dacă gătești o cantitate mare de alimente.

Bine de știut! Dacă utilizezi plancha pe tot parcursul anului, unele modele pot fi conectate la sursa de gaz a casei.
Gătitul este însă mai dificil de controlat și generează mai mult fum.

În ceea ce privește aprinderea și adaptarea gazelor, există două opțiuni:
• aprinderea piezoelectrică face posibilă pornirea automată a planchei;
• termocuplul de siguranță oprește automat alimentarea cu gaz în absența unei flăcări.

Plancha electrică
Plancha electrică este indicată pentru interior, dar și pentru exterior, pentru gătitul temporar, după alegerea unui loc sigur de amplasare.
Ușoară și mică (deoarece nu este necesară depozitarea unei butelii de gaz), are nevoie doar de o priză pentru a porni. Controlul temperaturii se realizează prin intermediul unui termostat, ceea ce permite controlul ușor al gătitului. Prin urmare, este ideală pentru bucătarii amatori.
Printre alte atuuri, se numără prețul mai redus, depozitarea facilă și portabilitatea.
Dar va trebui să alegi un model puternic, deoarece temperatura crește mai lent decât dacă folosești o plancha pe gaz.

Bine de știut! Dacă dorești să o utilizezi la interior, cel mai bine este să o amplasezi sub o hotă, pentru a limita răspândirea fumului, chiar dacă produce mai puțin fum decât o plancha pe gaz.

2. Criteriile pentru alegerea tipului de grătar plancha

Materialul plăcii de gătit
Materialul plăcii ar trebui să distribuie temperatura rapid și omogen, dar să ofere și o bună inerție termică, astfel încât placa să rămână fierbinte, să nu permită lipirea alimentelor, să reziste la coroziune și să fie ușor de întreținut. Desigur, nu toate materialele sunt la fel.
• Oțelul este un material ușor, care se încălzește rapid, dar se răcește repede. Cu toate acestea, este foarte rezistent și ușor de întreținut. Pentru a preveni orice risc de oxidare, placa va trebui să fie lubrifiată frecvent. Emailat, oțelul devine rezistent la rugină, dar nu rezistă prea bine la șocuri și zgârieturi.
• Cromul dur sau oțelul aliat este un oțel care a fost cromat. Această placă poate atinge temperaturi deosebit de ridicate (peste 400°C), încălzindu-se omogen. Asigură cea mai bună gătire și este ușor de curățat, dar acest tip de placă este, de asemenea, cel mai scump dintre toate.
• Fonta păstrează foarte bine căldura, dar nu rezistă la rugină iar mâncarea tinde să se lipească de placă. Dacă este emailată, rezistența sa crește, dar crește și fragilitatea. Temperatura de gătit este limitată.
• Inoxul sau oțelul inoxidabil este mai scump decât fonta sau oțelul convențional, dar deosebit de ușor de întreținut și cunoscut pentru asigurarea unei igiene alimentare perfecte. Cu toate acestea, comparativ cu oțelul, nu este un bun conductor de căldură, iar riscul este ca alimentele să nu fie gătite perfect la marginea plăcii.

Suprafața de gătit și colectorul de zeamă
Când alegi dimensiunea planchei, trebuie să ții cont, evident, de numărul de persoane pentru care gătești. Cele mai mici măsoară între 30 și 40 cm și se pretează unui număr de aproximativ 4 persoane, iar cele de dimensiuni mai mari (80 cm) pot fi folosite pentru 12 persoane.
Colectorul de zeamă trebuie să fie ușor de utilizat și să aibă o capacitate suficientă în raport cu dimensiunea planchei.

Cadrul și căruciorul
Placa de gătit a planchei se sprijină pe un cadru, de obicei din oțel vopsit sau din inox. Primul material oferă o notă de culoare și este rezistent la șocuri. Cadrul din inox, chiar dacă este mai scump, nu este afectat de coroziune și este ușor de întreținut. În plus, nu este un bun conductor de căldură, limitând, astfel, riscul de arsuri.
Dacă plancha este amplasată pe un cărucior, necesită mai mult spațiu, dar este mai ridicată, iar pe rafturi poți pune mâncarea și ustensilele de gătit.

Tipuri de plancha încastrate și combine plancha-grătar
Unele tipuri de plancha sunt proiectate pentru a fi încastrate în suporturi adecvate, pentru a se combina cu grătare, putând fi folosite chiar și pentru servirea mâncărurilor.

Întreținerea planchei
Plancha trebuie întreținută după fiecare utilizare. Cât încă este caldă, cu o racletă adaptată la materialul planchei, va trebui să elimini în primul rând reziduurile alimentare. Odată răcită, curăț-o cu o cârpă sau cu un burete neabraziv impregnat cu lichid de spălat vase. Apoi asigură-te că o usuci bine și nu uita să golești și să cureți colectorul de zeamă.

Utilizează plancha în siguranță
Amplasează întotdeauna plancha pe o suprafață solidă, la adăpost de vânturi puternice și într-un loc fără plante sau obiecte sensibile la căldură. De asemenea, asigură-te că animalele și copiii nu se apropie de aparat.
Bine de știut! Dacă nu ai folosit plancha pe gaz o perioadă de timp mai îndelungată, verifică întotdeauna data valabilității și etanșeitatea furtunului. Poți freca furtunul cu puțină apă și săpun, iar dacă apar bule de aer, înseamnă că există o scurgere și trebuie schimbat.