Cum alegi gresia de exterior cea mai bună pentru tine

Gresia folosită la exteriorul casei trebuie aleasă cu atenție, aceasta având nevoie de anumite calități pentru a rezista intemperiilor şi solicitărilor intense.

În exterior gresia trebuie să facă față atât temperaturilor mari (+40 grade Celsius), cât și înghețului (-10 grade Celsius sau chiar mai puțin). În plus, dacă este montată într-o zonă de trafic intens (terasă sau scări), trebuie să ții cont şi de rezistenţa la uzură dacă vrei să nu apară probleme la scurt timp după montaj.

Din fericire, ai la dispoziție o gamă largă de gresie pentru exterior aici, fiecare model având anumite calităţi şi caracteristici.

Tipuri de gresie de exteriorÎn funcție de necesități, poţi să alegi şi din modelele de plăci ceramice și mozaic pentru exterior.

Specialiștii recomandă utilizarea unei gresii antiderapante, în special în cazul scărilor și rampelor, pentru a reduce riscul accidentelor.
În plus, trebuie să ții cont de faptul că gresia de exterior va trebui să facă față unor diferențe de temperatură mult mai mari decât cele din interiorul casei.

Nu în ultimul rând, trebuie să alegi culorile potrivite, care să completeze armonios elementele din jur.

Un exemplu interesant este gresia porţelanată de interior/exterior Roma, 45 x 45 cm, cu aspect de marmură şi culoare predominantă bej. Are un finisaj mat, rezistență la uzură (PEI) Intenso (PEI IV), coeficient de alunecare bun - 1/3.

Rezistența la șocuri, esențială pentru gresia de exteriorPentru gresia de exterior, rezistența la șocuri trebuie să fie un criteriu principal. De exemplu, gresia porţelanată Exterio este fabricată altfel, tocmai pentru a oferi o rezistență mai mare la șocuri și la un tranzit intens. De aceea, se recomandă utilizarea ei inclusiv în cazul teraselor, unde variațiile de temperatură sunt mari.

Dacă îţi doreşti o gresie de exterior cu aspect de parchet, poţi alege gresia Parquet, cu o aderență bună.

Gresie 2in1 - de exterior, dar şi de interior?Anumite modele de gresie pot fi folosite atât la interior, cât și la exterior. Este o alegere excelentă dacă îţi doreşti un aspect vizual unitar la nivelul picioarelor, atât la interior cât şi la exterior.

Un exemplu în acest sens este gresia porţelanată de interior/exterior Panda, 33 x 33 cm, cu aspect de lemn/parchet. Culoarea predominantă este maro, finisajul - satinat, rezistenţa la uzură (PEI) Forte (PEI III), coeficientul de alunecare bun - 1/3.

Mai multe tipuri de aspecte şi finisajeTrebuie să ştii că există gresie de exterior cu aspect de marmură, piatră naturală sau beton. De exemplu, gresia cu aspect de ciment/beton Hexagon, 25.8 x 29 cm, culoare gri mat. Rezistența la uzură este Intenso (PEI V), iar coeficientul de alunecare este unul bun - 1/3.

Finisajele, de obicei, sunt lucios, mat și satinat. Un exemplu de gresie pentru exterior mată este cea de mai sus – Hexagon.

Pentru un aspect lucios îţi recomandăm gresia de interior/exterior Goa, 30.8 x 61.5 cm, cu aspect de lemn/parchet şi culoare predominantă gri. Rezistența la uzură este Intenso (PEI V), iar coeficientul de alunecare este unul bun - 1/3.

Dacă îţi doreşti un aspect satinat, îţi recomandăm gresia de interior/exterior Trevise, 30 x 60.4 cm, cu aspect de piatră naturală şi culoare predominantă bej. Rezistența la uzură este Intenso (PEI IV), iar coeficientul de alunecare este unul foarte bun - 2/3.


!SFATUL SPECIALISTULUI! Nu uita, înainte de achiziţie, să măsori atent dimensiunile suprafeței pe care urmează să montezi gresia şi să cumperi întotdeauna puţin mai mult decât ai nevoie.


Raportul preț/calitateCu toții ne dorim produse cât mai bune, la prețuri cât mai mici. Totuşi, trebuie să fim conştienţi de faptul că un obiect realmente calitativ nu poate fi ieftin, la fel cum un obiect foarte scump nu aduce cu el întotdeauna garanţia calităţii îndelungate.

Este bine să te informezi despre calități și caracteristici, în funcție de nevoile reale ale proiectului tău, și abia apoi să te gândeşti la preț.

Dacă ai nevoie, de exemplu, de o gresie foarte rezistentă la uzură, nu trebuie să treci peste acest aspect.

Montarea gresiei exterioareMontarea gresiei nu este o operațiune tocmai ușoară. Este recomandat să ai ceva experiență dacă vrei să lucrezi singur, iar dacă nu, să apelezi la specialişti.

În general, există trei mari etape în montarea gresiei de exterior: pregătirea suprafeței, aplicarea/montarea plăcilor de gresie și aplicarea chitului. Suprafața trebuie pregătită cu grijă, înainte de aplicarea grundului. După aplicarea grundului, așteaptă ca acesta să se usuce, apoi poți aplica mortarul. Nu uita să alegi unelte de calitate.


!SFATUL SPECIALISTULUI! Nu monta gresia de exterior atunci când este frig sau plouă. Explicația este simplă: umiditatea și frigul nu vor crea condiții optime pentru un adeziv omogen și eficient.


Pentru mai multe detalii ale acestei operațiuni, te poți consulta cu specialiștii noștri, în magazinele Leroy Merlin.