Cum iluminezi casa: becul potrivit pentru fiecare cameră

Lumina frumoasă, dar și potrivită, nu poate veni dintr-o singură sursă.

În iluminarea casei, combinația câștigătoare constă în alegerea mai multor tipuri de corpuri de iluminat: general, funcțional și de punere în valoare.

1. Cele 4 moduri de iluminat

Există patru modalități principale de iluminat, fiecare corespunzând unei necesități distincte, scopul fiind acela de a le distribui în încăpere cu intensitatea potrivită activităților pe care le desfășori.

Iluminat general

Rolul său este de a răspândi lumină în toată încăperea, de unde și denumirea alternativă de iluminat principal. Adesea provine de la o sursă unică de iluminat, montată pe tavan. Pentru eficacitate sporită se recomandă, totuși, utilizarea mai multor surse într-o încăpere vastă: aplice cu becuri de intensitate mare, lampadar orientat către tavan, spoturi orientabile. Posibilitatea de a modula lumina conferă confort suplimentar.

Iluminat local

Luminează un spațiu clar delimitat și poate servi la crearea unei zone de intimitate într-o ambianță discretă. Este foarte ușor de realizat, datorită gamei variate de corpuri de iluminat care se fixează sau se sprijină pe un picior (cum ar fi un lampadar pentru lectură).

Iluminat decorativ

Pune în valoare tablouri, gravuri, bibelouri sau subliniază un anumit element de arhitectură. Acest tip de iluminat direcțional permite să te joci cu volumele sau să modifici percepția asupra spațiului, optând pentru corpuri de iluminat specifice, spoturi prevăzute cu becuri colorate, lămpi fantezie...

Iluminat funcțional

Conceput pentru a spori confortul sau siguranța atunci când desfășori anumite activități casnice: gătit, scris, citit, etc. Însumează tipurile de iluminat tehnice adaptate băii, bucătăriei, spațiilor de trecere (intrare, hol, scară), atelierului, garajului și debaralei.

2. Iluminatul în fiecare încăpere în parte

Principiile de bază fiind enunțate, nu rămâne decât să amplasezi corpurile de iluminat corespunzătoare în locul potrivit. Se recomandă ca în fiecare încăpere să privilegiezi eficiența și să creezi ambianța dorită.

Iluminatul în living

Lustra suspendată rămâne marele clasic în materie de corpuri de iluminat principal. Pentru o atmosferă confortabilă poți opta pentru aplice sau un lampadar cu variațiune de lumină. De manieră generală, pentru un iluminat puternic, trebuie folosite cu precădere becurile cu halogen. În schimb, pentru un iluminat de ambianță mai relaxant, alege fie becuri cu lumină caldă (2 700 K), fie modele puternice, cu halogen sau LED, asociate unui variator de lumină.
Amplasează, în plus, una sau două lămpi cu picior, care să răspândească lumină caldă pentru zona de living sau de birou.

Iluminatul în bucătărie

Lumina din bucătărie trebuie să fie destul de intensă și să provină de la o plafonieră, o lampă suspendată (dacă permite înălțimea tavanului) sau spoturi încastrate într-un plafon fals. Ideal ar fi să utilizezi becuri tip LED sau halogen, ce răspândesc o lumină rece de peste 4 000 K.

Pentru iluminat localizat, montează deasupra blatului de lucru, sub dulapurile suspendate, benzi, spoturi sau rigle luminoase. Acestea vor estompa zonele neplăcute de umbră sau pe cele care prezintă potențiale riscuri. Există modele extraplate de rigle cu LED și benzi luminoase care se pot instala sub dulapurile suspendate, ideale pentru un iluminat discret. Pentru a lumina spațiul în care iei masa se recomandă o lampă suspendată, care face atmosfera mai familială.

Iluminatul în dormitor

Iluminatul ar trebui să permită reglarea luminii, de la puternic la discret.
Variante: aplice, lampă suspendată sau de dimensiuni mari, cu picior, prevăzută cu un bec de putere medie. Lampa de la capul patului îți permite să citești fără să deranjezi partenerul. De fiecare parte a patului poți amplasa câte o lampă de noptieră sau cu braț articulat. O altă soluție constă în încastrarea unor spoturi la capul patului. Pentru un bun confort vizual, optează pentru lumină de un alb cald: bec fluorescent sau LED.

În camera copilului, iluminatul local depinde de vârsta celui mic: lampă cu design simpatic și lampă de veghe pentru cei mai mici, lampă de birou sau cu lampadar pentru cei mai mari. Se recomandă călduros alegerea unor becuri cu LED sau a unora economice pentru a evita arderea.

Iluminatul în baie

Este obligatorie o sursă de iluminat principală (plafonieră sau spoturi) și una la oglindă. Lumina trebuie să fie răspândită uniform de jur-împrejur cu ajutorul aplicelor, spoturilor sau riglelor luminoase. Cel mai bun rezultat se obține atunci când iluminatul se axează în special pe părțile laterale ale băii. Pentru duș, spotul încastrabil este ideal pentru a asigura atât confort, cât și siguranță.

Iluminatul în rafturi

Corpurile de iluminat de amplificare înlesnesc accesul la dulapuri, șifoniere, dressing, chiar și la sertare. Se prezintă sub formă de rigle sau mici corpuri de iluminat de forme diverse, care se lipesc sau se înșurubează. Mobile, ele sunt practice pentru a scotoci în raft dacă este nevoie. Unele funcționează pe bază de baterii. Aplicele orientabile sunt destinate tablourilor ori altor bibelouri. Există modele cu clemă, care se agață cu o simplă mișcare, dar și versiuni care se înșurubează. Pentru a nu răspândi căldură, aceste corpuri de iluminat sunt în general prevăzute cu LED-uri.

3. Traiectoria luminii

Învață să orientezi corpurile de iluminat astfel încât să obții un maximum de eficacitate sau pentru a crea efecte.

Iluminat direct

Cu un iluminat direct, produs de o plafonieră, un spot sau o lampă de birou... cu cât sursa este mai îndepărtată de subiect, cu atît spectrul este mai larg.

Iluminat indirect

Corpul de iluminat indirect este orientat către o suprafață care reflectă: perete, tavan, tăblia mesei... Lumina este blândă, cu mai puține umbre. Acest tip de iluminat se obține din corpuri cu reflector opac deschis către partea de sus, prevăzute cu becuri cu fasung argintiu. Atenție la suprafețele strălucitoare, ce pot da senzația de orbire.

Iluminat mixt

Corpurile de iluminat mixt distribuie lumina în două părți (directă și indirectă), cu fascicule luminoase înalte și joase, pentru a evita diferențele marcante. Abajururile și unele aplice produc acest efect estetic din punct de vedere vizual.

4. Cum să alegi becurile potrivite

Calitatea corpurilor de iluminat depinde de fluxul de lumină și de temperatura culorii din becurile utilizate. Fluxul luminos, exprimat în lumeni, corespunde intensității razelor de lumină. Astfel, dacă avem un bec fluorescent, un LED și un bec cu halogen ecologic, fiecare furnizând echivalentul a 60 W al unei lămpi cu incandescență, sursa de lumină care produce cei mai mulți lumeni este cea mai eficace.

Temperatura culorii, măsurată în grade kelvin (K), conferă senzații diferite în funcție de polul de căldură sau de frig spre care tinde. Între 2 500 și 2 700 K, lumina, denumită „caldă", este adaptată în mod special la încăperile de locuit. Între 4 000 și 6 500 K vorbim despre lumină rece, perfectă pentru iluminatul funcțional.