Cum iluminezi gradina pe timp de noapte

Cu jocuri de umbre si lumini, gradina ta isi imbraca decorul de noapte.

Pentru o reusita a iluminarii gradinii, stabileste si urmareste pe rand cateva etape.

• Deseneaza planul gradinii si asezeaza punctele luminoase pentru a-i dezvalui structura si personalitatea. Alegeti sa luminezi doar cateva tufe ornamentale si copacii cu coroana mai mare.
Iluminatul gradinii presupune un dozaj priceput de lumina si umbra.
• Orienteaza dispozitivul in jurul usii de la intrare, cu un corp de iluminat deasupra usii care sa lumineze broasca. Pentru a crea o atmosfera primitoare, adauga o lumina indirecta catre peretele sau vegetatia din apropiere.
• Monteaza lumini sigure si confortabile pentru drumurile de acces. Nu trebuie sa fie puternice. Cateva torte solare sau spoturi incastrate sunt suficiente. Pentru un efect decorativ, lumineaza plantele dimprejur cu spoturi halogen indreptate catre frunzis.
• Lumineaza bine treptele, acest lucru este esential! Sublinieaza contratreptele amplasand pe lateral spoturi orientate in sus sau lumineaza partea superioara a treptelor instaland borne de ambele parti ale scarilor. Cu cat acestea sunt mai inalte, cu atat vei vedea mai bine ! Considera cate una pentru aproximativ fiecare zece trepte.
• Instaleaza detectoare de miscare pentru a asigura toate deplasarile din gradina.

Un sistem complet de iluminat pe terasa
Rasfata-te pe terasa. Lumineaza masa cu un spot situat intr-un copac din apropiere sau agatat de pergola! De asemenea, poti utiliza fatada casei ca suprafata reflectorizanta, prin instalarea de aplice murale de mare putere.
Apoi aseaza LED-urile, poate chiar colorate, in pamant sau ziduri si ghirlande luminoase pentru a transforma gradina intr-o comoara de lumina.

Scoate in evidenta arhitectura. Un zid frumos din piatra sau caramida, sau chiar un balcon din fier forjat luminate de spoturi bine amplasate, ii dezvaluie relieful si creeaza umbre frumoase pe fatada.

Bine de stiut :
• Cu cat e mai deschisa la culoare suprafata pe care e reflectata lumina, cu atat mai putina putere e necesara.
• Atentie la lumina orbitoare: daca utilizezi spoturi halogen puternice, echipeaza-le cu reflectoare sau integreaza-le in frunzis.
• Alege dispozitive mobile in apropierea compozitiilor de flori, pentru a le deplasa in functie de crestere.
• Pentru gradina e recomandat sa ai mai multe surse de lumina, dar sa nu exagerezi! In primul rand conteaza calitatea lor si modul in care acestea sunt aranjate.