Cum iluminezi grădina pe timp de noapte

Cu jocuri de umbre și lumini, grădina ta își îmbracă decorul de noapte.

Pentru o reușită a iluminării grădinii, stabilește și urmărește pe rând câteva etape.

• Desenează planul grădinii și așezează punctele luminoase pentru a-i dezvălui structura și personalitatea. Alegeți să luminezi doar câteva tufe ornamentale și copacii cu coroană mai mare.
Iluminatul grădinii presupune un dozaj priceput de lumină și umbră.
• Orientează dispozitivul în jurul ușii de la intrare, cu un corp de iluminat deasupra ușii care să lumineze broasca. Pentru a crea o atmosferă primitoare, adăugă o lumină indirectă către peretele sau vegetația din apropiere.
• Montează lumini sigure și confortabile pentru drumurile de acces. Nu trebuie să fie puternice. Câteva torțe solare sau spoturi încastrate sunt suficiente. Pentru un efect decorativ, luminează plantele dimprejur cu spoturi halogen îndreptate către frunziș.
• Luminează bine treptele, acest lucru este esențial! Subliniează contratreptele amplasând pe lateral spoturi orientate în sus sau luminează partea superioară a treptelor instalând borne de ambele părți ale scărilor. Cu cât acestea sunt mai înalte, cu atât vei vedea mai bine ! Consideră câte una pentru aproximativ fiecare zece trepte.
• Instalează detectoare de mişcare pentru a asigura toate deplasările din grădină.

Un sistem complet de iluminat pe terasă
Răsfăța-te pe terasă. Luminează masa cu un spot situat într-un copac din apropiere sau agățat de pergolă! De asemenea, poți utiliza fațada casei ca suprafață reflectorizantă, prin instalarea de aplice murale de mare putere.
Apoi așează LED-urile, poate chiar colorate, în pământ sau ziduri și ghirlande luminoase pentru a transforma grădina într-o comoară de lumină.

Scoate în evidență arhitectura. Un zid frumos din piatră sau cărămidă, sau chiar un balcon din fier forjat luminate de spoturi bine amplasate, îi dezvăluie relieful și creează umbre frumoase pe fațadă.

Bine de știut :
• Cu cât e mai deschisă la culoare suprafaţa pe care e reflectată lumina, cu atât mai puțină putere e necesară.
• Atenție la lumina orbitoare: dacă utilizezi spoturi halogen puternice, echipează-le cu reflectoare sau integreaza-le în frunziş.
• Alege dispozitive mobile în apropierea compozițiilor de flori, pentru a le deplasa în funcţie de creştere.
• Pentru grădină e recomandat să ai mai multe surse de lumină, dar să nu exagerezi! În primul rând contează calitatea lor şi modul în care acestea sunt aranjate.