Cum obţii un model de scară interioară stil Origami

Simţi nevoia de o schimbare la tine acasă dar totuşi fără să faci modificări majore? Îndreaptă-ţi atenţia spre scara ta. Distrează-te vopsind-o! Personalizează treptele și contratreptele alegând un motiv care să creeze un efect optic deosebit de original.

Iată toate materialele de care ai nevoie, dar şi toţi paşii de lucru ca să realizezi fără niciun alt ajutor, o scară interioară în stil Origami!

Materiale necesare:
• Șmirghel, 230 x 280 mm, cu granulația 120
• Adeziv pentru retușarea suprafețelor netede L.25 m x l.25 mm, alb
• Vopsea pentru pardoselile de interior, albă, 2 l
• Vopsea gri fum
• Vopsea roşie
• Vopsea roz
• Gel vitrificant pentru scări, 2,5 l, incolor

Instrumente necesare
• Trafalet
• Pensulă pentru scoaterea în evidență a unor elemente de decor
• Perie și pensulă plată pentru vitrificare
• Cutter

1. Pregătește suportul
Pregătește cu mare grijă scara înainte de vopsire, pentru a obține un rezultat final ireproșabil.
Important: indiferent dacă scara este din lemn sau din beton, începe întotdeauna prin a șterge treptele de praf. Apoi, trebuie să speli scara.
Dacă este din beton: cu apă și detergent.
Dacă este din lemn cerat: apă simplă apoi aplici un decerant pe bază de terebentină. Laşi produsul să acționeze, apoi clătești din abundență.
Dacă lemnul este deja vopsit, lăcuit sau vitrificat și se află în stare bună: spală cu apă simplă, clătește și lasă să se usuce înainte de a șlefui ușor cu șmirghel cu granulația 120, apoi șterge pulberea produsă.
Dacă lemnul este vechi și uzat: se recomandă șlefuirea mai intensă cu șmirghel de granulație 60, 80, apoi 120 pentru finisaj.
Dacă lemnul este de stejar, aplică înainte de vopsea un substrat pentru a bloca ieșirea la suprafață a taninului, care duce la îngălbenirea vopselii.

Indiferent de material, profită de ocazie pentru a astupa eventualele fante sau fisuri.

2. Aplică vopseaua pentru pardoseli
Truc: începe întotdeauna vopsirea scării din partea de sus, pentru a nu călca pe vopseaua proaspăt aplicată.
Începe prin a aplica două straturi de vopsea albă special pentru pardoseli pe întreaga scară (atât pe trepte, cât și pe contratrepte). Lasă să se usuce minimum 6 ore între aplicarea celor două straturi.
Delimitează cu ajutorul unei benzi pentru mascare, „triunghiurile" pe care urmează să le pictezi pe trepte și pe contratrepte. Derulează banda de mascare și peste vang și peste peretele de care se sprijină scara.

3. Aplică culorile
Alege cele 3 nuanțe ale scării interioare, nuanţe care să se potrivească interiorului casei tale. În exemplul nostru s-a ales un roz-blush, un gri-fum și un portocaliu-corai.
Urmează pașii de mai jos pentru aplicarea vopselurilor:
- Aplică o primă culoare (roz - A) pentru a forma un triunghi ce iese în evidență, o parte pe prima contratreaptă și o parte pe treaptă.
- Aplică a doua culoare (gri - B) pentru a forma un triunghi simplu pe a doua contratreaptă.
- Aplică cea de-a treia culoare (corai - C) pentru a forma un triunghi care se întinde pe a doua treaptă și a treia contratreaptă.
Aplică apoi prima culoare (roz - A) astfel încât să desenezi un triunghi simplu pe a treia treaptă. Repetă această succesiune până la final.

Important: aplică câte două straturi din fiecare culoare.

4. Protejează noua ta scară interioară
După ce vopseaua s-a uscat în totalitate, scara este aproape gata. Mai rămâne să aplici două straturi de gel vitrificant transparent mat, cu ajutorul unei perii pentru vitrificare. Lasă să se usuce timp de 3 ore. Lasă să se usuce 24 de ore înainte de a utiliza scara.
Truc: dă la o parte benzile de mascare de pe vopseaua încă proaspătă (la 30 min de la aplicare) pentru a evita dezlipirea vopselii.

Sperăm că ţi-a plăcut proiectul nostru DIY - Scara interioară cu model Origami, pentru un efect wow şi un aer modern în casa ta!