Cum să alegi cea mai buna vopsea lavabila albă de interior

Vopseaua albă de interior este deseori preferată pentru efectul pe care îl produce asupra privitorului: luminozitate, simplitate, curăţenie. Fie că este aplicată într-un spațiu de zi, în dormitor sau pe un hol, vopseaua lavabilă albă este o alegere clasic

1. Care sunt avantajele vopselei lavabile albe de interior?

- luminozitate, spațiu și profunzime... o vopsea albă face încăperea mult mai luminoasă, sporind în același timp percepția de mărime și adâncime a acesteia.
- netezime... pentru a împrospăta aspectul grinzilor și al lemnăriei sau pentru tavan, vopseaua albă mată va fi alegerea ideală. Asta pentru că estompează în mod natural defectele și asperitățile de pe orice suport, oferind un efect neted impecabil.
- putere mare de acoperire... eficiența sa conferă un aspect de calitate încă de la primul strat aplicat. Este o soluție rapidă și practică pentru toate lucrările şi renovările, mici sau mari, în special pentru living şi dormitor.
- o poţi folosi în orice spaţiu... ideală în camerele de locuit, dar și în încăperile umede, precum baia sau bucătăria. Se simte în elementul ei chiar și pe holuri sau pe scări. Poate avea o aderență excelentă în mediul umed și oferă rezistență perfectă la produsele de curățat.

2. Este de preferat un substrat înainte de vopseaua albă?

Înainte de a aplica direct vopseaua lavabilă albă, se poate dovedi oportun să dai un substrat în funcție de suport (lemn, zid vopsit, metal etc.), acesta prezentând numeroase avantaje și având impact direct asupra aspectului vopselei tale albe:
- durabilitate... aplicată deasupra unui substrat, vopseaua albă decorativă va prinde mult mai bine și va dura mai mult timp pe suport.
- câștig de timp... aplicarea unui substrat te scutește să dai mai multe straturi de vopsea și reduce ore inutile necesare uscării.
- pregătirea pentru vopsire... în funcție de culoarea aleasă, un substrat colorat îți va permite să obții o nuanță și mai frumoasă la vopseaua de finisaj. Adăugarea unui colorant la substrat este o operațiune rapidă și foarte simplă. Pentru vopselurile albe, vom alege un substrat alb-murdar, pentru vopseaua verde sau violet un substrat gri închis, substratul bej va fi potrivit pentru un finisaj galben, iar substraturile gri deschis le alegi pentru nuanțe de albastru.
Economic: substratul reprezintă o economie de vopsea de finisaj, care este întotdeauna mai scumpă decât substratul. Se poate economisi până la 25% din bugetul alocat vopsirii, aşadar este un câștig deloc neglijabil.

3. Ce nuanţă de alb să alegi?

Există numeroase nuanțe de alb cu care poți vopsi pereții. De la albul cel mai deschis (alb optic sau alb ca zăpada) până la gri pal (aşa numitul alb-murdar) sau alb cu uşoare tente gălbui, roz, albastre, verzi, etc. Toate aceste variațiuni conferă o paletă interesantă pentru a-ți personaliza interiorul atunci când foloseşti o (aparent) simplă vopsea lavabilă albă de interior.
Totuşi, este recomandat să alegi cea mai deschisă nuanță de alb posibil în următoarele cazuri:
- încăperile expuse spre nord, care nu primesc sursă de lumină directă;
- încăperile mici, pentru a da senzația de mărime;
- tavanul și pereții sau suprafețele deteriorate, cu asperități.

4. 50 de nuanțe de... alb. Mat, satinat sau strălucitor?

- dacă alegi vopsea lavabilă albă în nuanţă mată: nuanțele mate absorb lumina, așadar sunt ideale pentru a ascunde micile defecte ale pereților sau tavanului. Vopseaua albă mată se murdărește mai repede, de aceea se recomandă în camerele de locuit sau în cele ale adulților, însă este de evitat pe holuri, la uși sau în camerele copiilor!
- dacă alegi vopsea lavabilă albă în nuanţă satinată: vopselurile satinate sunt un echilibru reușit între mat și strălucitor. Ele reflectă subtil lumina, sunt ușor de întreținut și ideale pentru zugrăvirea dormitoarelor.
- dacă alegi vopsea lavabilă albă în nuanţă strălucitoare: nuanțele strălucitoare reflectă perfect lumina. Așadar, se recomandă o suprafață total netedă, în caz contrar se observă și cele mai mici imperfecţiuni. Ușor de spălat, vopseaua lavabilă albă cu aspect strălucitor este potrivită pentru încăperile cu trafic intens.
Bine de știut: se pot combina diverse tipuri de nuanțe (mat, satinat sau strălucitor) pentru a obține un tip de finisaj intermediar.

Sperăm că ţi-au fost de folos informaţiile de mai sus, astfel că ţi-ai dat seama care este cea mai bună vopsea lavabilă albă pentru interiorul casei tale. Consultă aici gama de vopsea, interior şi exterior, disponibilă pe leroymerlin.ro!