Cum să alegi corect seiful

Soluția pentru a-ți păstra la loc sigur obiectele și documentele de valoare sau chiar și suvenirurile de neînlocuit este să achiziționezi un seif.

Pentru început, evaluează valoarea bunurilor pe care vrei să le protejezi, dar și volumul acestora. Apoi ia în considerare o serie de criterii, cum ar fi tipul de montaj, dimensiunile modelului, locul unde urmează să-l depozitezi în locuință, nivelul de securitate, sistemul de închidere... toate fiind elemente esențiale pentru alegerea seifului cel mai potrivit pentru tine.

1. Volumul seifului
Totul depinde de ce anume vrei să depozitezi. Este important să măsori corect deschiderea seifului, atât în interior, cât și în exterior. Deschiderea variază în funcție de capacitatea de depozitare din interior.

Seif mic
Având o capacitate de stocare de aproximativ 3 litri, acest model este destinat depozitării obiectelor de mici dimensiuni (bijuterii, numerar, carnet de cecuri, pașaport, etc.).

Seif mediu
Are un volum de 7-20 litri: documente importante (în format A4), laptop mic, aparate digitale sau orice alt obiect de valoare cu aprox. aceste dimensiuni.

Seif mare
Proiectat pentru arhivare de mari dimensiuni și pentru păstrarea în siguranță a obiectelor mai voluminoase, acest model are o capacitate de până la 70 litri.
Bine de știut: se recomandă lăsarea unui spațiu suplimentar de 20% în vederea depozitării altor articole ulterior, în caz de nevoie.

2. Tipuri de securitate și de uși

Există patru niveluri de securitate, în funcție de gradul de rezistență a materialelor la efracție și incendiu. Această clasificare ține cont și de grosimea pereților și a ușii, dar și de calitatea elementelor de întărire ale cadrului.

Nivel de securitate:
• Nivelul 1: standard, din oțel, cu ușă groasă de 6-8 mm, suficient pentru a împiedica accesul la documente ori obiecte confidențiale.
• Nivelul 2: din oțel, cu ușă groasă de 10 mm prevăzută cu întăritură contra lovirii cu forța și cu balamale speciale care să reziste la introducerea unei lame între cutia seifului și ușă. Un model eficient pentru obiecte sau documente de mare valoare.
• Nivelurile 3 și 4: din oțel, cu ușă de aproximativ 15 mm grosime, modele destinate păstrării obiectelor de valoare deosebită. Anumite modele sunt chiar ignifugate pentru a proteja hârtiile și documentele în caz de incendiu.
Bine de știut: la temperaturi ce depășesc 50°C, CD-urile și componentele hardware încep să piardă date.

Opțiunile ușii
Ușile pot fi echipate pentru a asigura o securitate sporită. Numărul și forma bolțurilor care ajută la menținerea ușii conferă, la rândul lor, mai multă rezistență în caz de efracție.
• Anti-smulgere: pentru a evita smulgerea ușii cu talpa de apăsare.
• Anti-lovire: pentru a evita lovirea cu forța a ușii folosind un baston sau un ciocan, de exemplu.
• Anti-tăiere: panoul ușii și părțile sale adiacente sunt imposibil de tăiat.

3. Trei tipuri de închidere

Există trei tipuri de închidere: cu cod, cu cheie sau cu combinație, fiecare mai mult sau mai puțin sofisticat.

Seif cu cod electronic
Seiful se deschide și se închide cu ajutorul unui cod secret cu cifre. Mai multe persoane pot primi codul pentru a avea acces la seif.
• Poate fi reprogramat la infinit.
• Codul funcționează pe bază de baterii, dar seiful poate fi descuiat în două moduri în cazul în care bateria este descărcată: cu cheia de rezervă sau prin alimentare externă (potrivit modelului).
• În schimb, această modalitate de deschidere nu este recomandată în încăperile cu multă umezeală.
Bine de știut: anumite seifuri sunt prevăzute cu deschidere cu combinație dublă: atât cu cod, cât și cu cheie.

Seif cu cheie
Răsucesti o dată cheia și seiful se deschide și se închide după bunul tău plac.
• Este o modalitate de închidere ușor de folosit.
• Un seif cu cheie se poate amplasa în orice încăpere din locuință, deoarece broasca cu cheie nu este sensibilă la umiditate.

Seif cu combinație
Mai multe discuri inscripționate cu cifre se rotesc până când combinația corectă determină deschiderea seifului.
• Există două tipuri de încuiere cu ajutorul combinației: broasca multi-cadran (având mai multe discuri rotitoare) și broasca cu cadran simplu.
• Combinația conferă o mai mare securitate comparativ cu modelele cu cheie.

4. Modalitate de fixare

Protecția laturilor și nivelul de rezistență al pereților variază de la un tip de seif la altul. În cazul unui model încastrabil, este întărită doar latura din față (cea pe care se află ușa), pe când ceilalți pereți încastrați sunt mai puțin rezistenți decât la modelul de seif care se așază pe sol, la care toți cei 4 pereți prezintă un nivel de protecție identic.

Seiful se amplasează și se fixează de podea și/sau de perete cu ajutorul orificiilor prevăzute în peretele din spate și în cel de jos.
• Cu aceste modele, scapi de operațiuni complicate de montare.
• Pereții seifului trebuie să fie suficient de groși pentru a asigura o protecție eficientă.
Bine de știut: pregătește dibluri de fixare din oțel și șuruburi adaptate naturii peretelui. Se recomandă să eviți montarea seifului în materiale de construcție fragile, precum cărămida goală sau plăcile de rigips.

Seif încastrabil în zid
Cu ocazia unei construcții noi sau a unei renovări majore poți alege încastrarea seifului în zid, pentru un grad mai ridicat de siguranță.
• Seiful se încastrează într-un zid de susținere încărcat cu material și suficient de gros.
• Lasă un spațiu de 10 cm de jur-împrejurul seifului pentru a turna betonul de fixare.
• Ascunde seiful în spatele unui tablou, unei țesături sau unei piese de mobilier, ca măsură de siguranță suplimentară.
Bine de știut: pereții modelelor de seif care se așează pe sol nu pot fi încastrați și vice-versa.