Cum să-ți amenajezi o grădină mică de legume

Descoperă cum să îți amenajezi și întreții o grădină de legume pe măsura dorințelor tale.

E greu să rămâi indiferent la magia care transformă câteva semințe, puțin soare și apă într-o salată delicioasă de roșii! Pentru a-ți cultiva legume, nu ai nevoie de talent sau de o grădină imensă. Acordându-i puțină atenție și câțiva metri pătrați, sau mai mulți, vei obține culturi foarte gustoase.

Cum să-mi cultiv chiar eu legumele?
Cultivarea alimentelor care vor ajunge pe farfurie este o activitate care te răsplătește, fără să mai vorbim de banii frumoși pe care îi economisești. Într-un ghiveci, pe un balcon sau într-o grădină, iată sfaturile de care ai nevoie pentru a amenaja grădina de legume pe care ți-o imaginezi și, mai ales, care e pe gustul tău.

O grădină de legume pe măsură
Cel mai bun sfat privind suprafața grădinii de legume este să o adaptezi nevoilor tale și timpului liber de care dispui. Pentru o grădină de legume de dimensiuni medii, care te va ține ocupat, fără obligația de a hrăni familia, ia în considerare o suprafață de 3 pe 4 metri. Este dificil să ai grijă de o grădină de legume mai mare dacă nu ești prezent în mod regulat. Reține că suprafața medie a unei grădini este de 50 m² / persoană. Amenajează o potecă cu o lățime de 50 cm în mijloc și, dacă este posibil, o magazie unde să depozitezi uneltele și produsele de îngrijire a plantelor.

Pregătește terenul
După ce plivești solul viitoarei grădini, la sfârșitul verii, smulge buruienile și sapă pământul, iar apoi aplică tehnica „însămânțării fictive": nu fă nimic timp de două săptămâni, iar din semințele buruienilor vor ieși noi buruieni. Tot ce trebuie să faci apoi este să elimini toate aceste tulpini. Afânează solul, fărâmițând bucățile mari de pământ, greblează și îndepărtează pietricelele mai mari și eventualele rădăcini. Este timpul să adaugi un îngrășământ pentru a fertiliza solul. Analizează compoziția chimică a solului o dată la 6-7 ani pentru a-l reechilibra.

Care sunt soluțiile pentru o grădină reușită?

Serele - Un adăpost pentru a planta răsaduri la cald încă din luna martie. Un accelerator de maturitate pentru legume de vară (roșii, dovleci, vinete, ardei). Un cocon pentru plante tropicale sau pentru plante friguroase în timpul iernii. De dimensiuni variate, de la sera de pe balcon la serele comerciale.
Materialul ales este esențial și afectează, de asemenea, costurile aferente unei sere: folia de plastic este ieftină, folia policarbonat este mai rezistentă, dar nu foarte durabilă, sticla pentru horticultură este durabilă și favorizează penetrarea luminii, sticla ranforsată este de 7 ori mai rezistentă decât sticla pentru horticultură.

Serele tip ghiveci, sac sau jardinieră - Ghivecele pentru cultivarea unor cantități reduse de legume variate, cu minim de efort. Cutii și ghivece pentru cultivarea legumelor, a micilor pomi fructiferi și chiar a ierburilor aromate într-un colț de pe balcon. Saci cu plante, ușor de deplasat și depozitat pe timpul iernii.
Toate ghivecele trebuie perforate pentru a asigura drenajul apei. Plantele sunt mai sensibile la frig și la deshidratare în ghiveciuri decât în sol. Îngrijirea atentă este binevenită!

Îngrășămintele - Îngrășăminte alcaline pentru soluri acide: pulbere calcaroasă, marnă, dolomit, litotamniu, cenușă... Îngrășăminte bogate în humus pentru soluri deficitare: compost, gunoi de grajd, plante cultivate pentru îngrășământ verde, mulci, plante care prosperă pe teren acid... Îngrășăminte de ales și de dozat în funcție de nevoile fiecărei plante.
Cunoașterea solului este esențială. Există numeroase teste la domiciliu dar, de asemenea, poți cumpăra un kit de analiză. Pentru legumele pe care le vei consuma, este de preferat să folosești îngrășăminte compatibile cu agricultura ecologică.

Îngrijirea - Soluții împotriva bolilor cum ar fi făinarea și mucegaiul. Soluții împotriva limacșilor, acarienilor, viermilor, păduchilor și altor insecte.
Citește instrucțiunile și alege produse naturale! În cazul unor produse de tratare, nu ai voie să consumi legumele proaspăt tratate pentru o anumită perioadă de timp. Se recomandă folosirea mănușilor și a măștilor de protecție pentru pulverizarea acestor produse.