Cum se mărește o deschizătură într-un perete despărțitor?

Află cum să mărești o deschizătură în perete fără sa deteriorezi eventuala rețea electrică și pentru a lucra în deplină siguranță

Spre deosebire de peretele de rezistență, peretele despărțitor nu are rol structural în casă. Înainte de a mări o deschizătură sau de a demonta un perete, realizat fie din blocheți de ipsos, fie din beton celular (perete umed), fie din plăci de gips montate pe structură (perete uscat), trebuie să iei câteva măsuri de precauție.

Sfat: Lucrările de demolare nu sunt ferite de riscuri. Pune-ți mănuși adaptate la acest tip de lucrare, încălțări de protecție, ochelari, protecții auditive și o mască respiratorie.

1. Marchează zona de deschidere dorită
Trasează reperele tăieturii

Trasează pe perete marcajele viitoarei deschizături. Trasaseză un prim marcaj în prelungirea părții de sus a deschizăturii. Cu ajutorul unei rigle de zidar și a unei nivele cu bulă, trasează un al doilea reper, perpendicular pe primul. În funcție de tipul peretelui, lasă o mică marjă pentru posibila îngustare a spațiului în faza de finisare (tencuit…)

2. Demontează tocul ușii
Scoate accesoriile de finisare

Tocul existent, fie metalic, fie de lemn, poate fi fixat pe perete cu ajutorul unor sisteme de prindere diferite: șuruburi, dubluri, plăcuțe de fixare… Indiferent de configurare, demontează întâi ansamblul de blafuri (lemn), plinte și ornamente care ar putea incomoda demontarea. Înlătură marginile tocului pentru a identifica punctele de lipire sau înșurubare.
Bine de știut: tocurile metalice ies puțin în afară pe fiecare parte a peretelui, în timp ce tocurile de lemn sunt aliniate la nivel. Spațiul dintre zidărie și toc este mascat de o mulură numită „blaf".

3. Reperează rețeaua electrică
Deviază circuitul electric

Înainte de a tăia în zidărie, reperează circuitele electrice și canalele care s-ar putea afla în zona deschizăturii. Pentru a găsi ușor un circuit electric (priză sau întrerupător), folosește un detector de materiale. Reperează dozele și, apoi, oprește curentul de la tabloul electric. Deschide peretele pentru a elibera și scoate doza. Deplasează priza electrică sau mută întrerupătorul.
Sfat: modifică rețeaua electrică înainte să tai peretele pentru a evita contactul accidental cu o doză electrică în timp ce tai.

4. Taie peretele
Modifică peretele

Taie pereții din blocheți de ipsos, beton celular, blocuri de zgură… cu ajutorul unui ferăstrău sabie. Dacă peretele e realizat din cărămizi ceramice sau din plăci de gips, folosește un polizor manual. Însă această ultimă soluție produce mult praf. Dacă spațiul este locuit, acoperă mobilierul și aparatele.

Bine de știut: după aceea, trebuie să asiguri finisajele lateralelor cu tencuială și ipsos în cazul pereților de rezistență și al pereților plini. Dacă peretele este din carton alveolar sau pe structură de metal, fă finisajele cu plăci de gips.