Cum se montează o broască multipunct?

Putându-se monta într-o singură zi, broasca multipunct și sistemul de ranforsare a balamalelor vor crește rezistența ușii de la intrare în eventualitatea unei tentative de intrare prin efracție.

Un echipament pentru ușile pline, care oferă o soluție la exigențele anumitor companii de asigurări și care ție îți aduc liniștea.

1.Demontează vechea broască

O ușă curată
Scoate vechea feronerie din ușă: mânerele, plăcuțele, broasca îngropată, lacătul, dacă există, dar și zăvoarele de pe tocul ușii.
Pentru a scoate o broască îngropată cu cilindru, începe cu șurubul de fixare, accesibil prin cantul ușii. Apoi, trebuie să învârți ușor cheia în sensul acelor de ceas pentru a scoate cilindrul trăgând încet. Deșurubează cele două puncte de fixare a broaștei, apoi scoate broasca din locașul ei cu vârful unei șurubelnițe pe care poți să o folosești la început pe post de pârghie.

Un marcaj bun
Marchează pe ușă, cu un poanson, punctul de perforare a cilindrului și pe cele de fixare a noii tale broaște multipunct. Pentru asta lipește gabaritul pe ușă cu bandă adezivă. Atenție: axa mânerului trebuie poziționată la circa 1,05 m de partea de jos a ușii. Pentru a evita plesnirea lemnului ulterior, în momentul perforării, este indicat să faci acest marcaj de ambele părți ale ușii.

Un suport curat
Odată marcate punctele de perforare, astupă golurile lăsate de broască de preferință cu un chit pentru lemn cu priză rapidă, mai economic și cu o retracție mai mică decât pasta pentru lemn. Nivelează și apoi șlefuiește.

2. Montează broasca

Găurire în doi timpi
Dă acum gaura din mijloc cu un burghiu pentru lemn, acționând în două etape: perforare dintr-o parte a ușii până la jumătate, apoi perforare din cealaltă parte.

Fixare în doi timpi
Așează broasca pe ușă. Marchează cu creionul zona de încastrare a părții vizibile a broaștei, apoi taie locașul cu o daltă pentru lemn. Fixează broasca. La majoritatea modelelor, protecția cilindrului și placa de ranforsare trebuie montate înainte de a pune broasca și de a prinde totul în șuruburi. Cilindrul nu trebuie forțat în locașul său în timpul montării.

3. Montează tijele

Ajustează lungimea tijelor la nivelul de sus și de jos al ușii.

Modele specifice
La modelele care se pot tăia, rectifică lungimea în funcție de dimensiunile ușii tale. Folosește un ferăstrău pentru metal și o cutie de ghidaj pentru tăiere. La ieșirea din broască, tijele se prind printr-un sistem de piese de sprijin. Pentru fiecare tijă, dă gaura corespunzătoare. La modelele telescopice, introdu pur și simplu tijele la lungimea potrivită. Montează tijele paralel cu cantul ușii, apoi fixează piesele de ghidaj în părțile de sus și de jos.

4. Montează zăvoarele

Marchează reperele
Întredeschide ușa și marchează prin proiecție, cu un creion, poziția limbilor și a zăvoarelor pe tocul ușii și pe sol.

Folosește dalta pentru lemn
Taie cu dalta pentru lemn locașul zăvorului central de sus.

Fixează zăvoarele
La anumite modele, partea inferioară a zăvorului de sus se fixează cu șuruburi lungi, dispuse în diagonală pentru a reduce riscul de smulgere.

Fixează cu șuruburi zăvorul de la mijloc.

Pentru zăvorul de jos, care va fi îngropat în sol, poți face cu bormașina găuri succesive pentru a elimina amprenta marcată.

Verifică dacă limbile intră liber în zăvoare când manipulezi broasca. În caz de frecare, rectifică zăvorul respectiv cu o daltă pentru metal.
• Pentru broaștele cu închidere în 5 puncte cu bandă, principiul este identic:
- Rindeluiește întâi circa 3 - 4 cm din cantul ușii, apoi fixează banda (cu tijă și broască).
- Așează la loc ușa în balamale.
- Marchează punctele de închidere.
- Taie zăvorul (o singură lungime) la dimensiunea corectă a ușii, apoi fixează-l pe falț.

5. Finisajele

Noua ta broască este în funcțiune, poți face retușurile de finisare (vopsit, lăcuit...) în funcție de ușa ta. În completare, montarea sistemului de ranforsare a balamalelor previne smulgerea ușii din țâțâni.

Pune știfturi lângă balamale. După ce dai câteva găuri, acestea se vor înfige cu câteva lovituri de ciocan. Dacă închizi ușor ușa, capetele știfturilor lasă un semn în dreptul lor, în lemnul tocului.

Când montezi piesele de ranforsare, poți da găuri și apoi le introduci intercalând o cală sub ușă. Bine de știut: ranforsarea este eficientă numai dacă ușa nu are niciun pic de joc.

Foarte ușor de instalat, vizorul optic este compus dintr-un cilindru în două părți. Necesită doar găurirea ușii dintr-o parte în cealaltă. Înainte de a-l monta, ia în calcul o înălțime accesibilă pentru ochii tăi.

Zăvorul cu lanț pentru întredeschiderea ușii va crește siguranța și se montează în câteva clipe cu 4 sau 6 șuruburi, în funcție de model.