Cum se scoate o pardoseală din lemn existentă?

Înainte de a amenaja un etaj sau de a crea o încăpere într-o casă veche în renovare, trebuie să știi dacă podeaua existentă poate suporta viitoarea sarcină. Scoaterea pardoselii te ajută să pornești de la o bază mai solidă și asigură o bună izolare fonică

Dacă grinzile pot fi renovate sau reparate, poți face sau comanda lucrările. În schimb, dacă starea sau rezistența acestora nu permite acest tip de intervenție, atunci poți începe să scoți structura, parțial sau total. Această operațiune îți permite să pornești de la o bază sănătoasă, mai solidă și care asigură o mai bună izolare fonică.
Bine de știut: flexiunea unei pardoseli vechi din lemn este semnificativă atunci când mergi pe ea. Dacă observi acest lucru, trebuie să ai în vedere înlocuirea sau consolidarea acesteia.

Scoate elementele care compun pardoseala din lemn

Degajează grinzile
Înlătură pardoseala (linoleum, mochetă, parchet…) și demontează scândurile sau lamelele de lemn care constituie suportul acesteia. Folosește un levier sau o rangă și începe din capătul încăperii. Evacuează resturile în mod regulat. Dacă nu apar grinzile, înlătură apoi tavanul din încăperea aflată dedesubt.
Bine de știut: operațiunile de demolare necesită un echipament de protecție adaptat. Poartă mănuși, ochelari de protecție și antifoane. Ai grijă să nu treci prin osatură. Dacă ai posibilitatea, asigură-te bine într-un ham legat de un element al șarpantei.

Scoate grinzile
Pentru a scoate grinzile, trebuie să intervii din încăperea situată sub acestea. Susține grinda (sau grinzile) cu proptele. Degajează extremitățile primei grinzi, slăbindu-i cimentarea în peretele de susținere cu o bormașină pentru găurit și dăltuit. Taie grinda cu un fierăstrău pentru lemn, apoi scoate cele două părți. Apoi, îndepărtează toate resturile de lemn sau de mortar rămase în cele două găuri cu o mătură sau cu un aspirator de șantier. Repetă operațiunea la grinzile următoare.
Bine de știut: lemnul atacat de insecte xilofage poate conține în continuare larve. Nu-l depozita pe șantier, nici măcar în curte. Pentru a preveni propagarea, du-l imediat la un centru de colectare a deșeurilor sau, dacă ai voie, arde-l.