Idei amenajare balcon

În oraș poți crea o mică oază de verdeață. Poți pune o masă cu scaune și alte decorații, adaptându-te la dimensiunile balconului tău.

1. Podeaua balconului

Lamele de deck din lemn
Din pin sau lemn exotic, acestea se prind cu șuruburi pe grinzile de susținere și înalță balconul cu circa 8 cm.
Durata de viață: 10 - 15 ani. Întreținere regulată: cu un ulei special pentru lemn sau un produs de saturare o dată pe an

Dale clipsabile
Disponibile în mai multe mărimi, se montează prin simpla îmbinare. Foarte ușoare, pot fi realizate din materiale variate, de la lemn la compozit, inclusiv polipropilenă sau chiar piatră naturală. Cu excepția celor din lemn, nu necesită nicio întreținere.

Gazon artificial
Pentru un efect de gazon fără inconveniente, gazonul artificial se vinde sub formă de rulouri și se lipește ca o mochetă pe solul de beton sau gresie. Nu putrezește, este rezistent la UV, nu necesită nici udare, nici întreținere și nu e afectat de umiditate. Curăță-l cu aspiratorul și va fi ca nou.
Durata de viață: 10 ani. Destinat pentru suprafețe mici.

Gresie
Estetică, gresia oferă o paletă largă de forme și culori. Alege-o gata tratată pentru a rezista la ger și la soare, la fel ca adezivul cu care o vei aplica. Ia în calcul o pantă suficientă pentru a facilita scurgerea apei. Se curăță ușor cu apă și săpun.
Bine de știut: dacă ești chiriaș, gândește-te la tipurile de pardoseală care nu afectează suportul, cum ar fi dalele de lemn montabile.

2. Plante de soare sau de umbră

Balcon la soare
Orientează-te către mușcate și plante mediteraneene: Lantana, verbina, Heliotropium, Anthemis, Gazania, palmierul...

Balcon la umbră
Alege plante de semiumbră sau de umbră: Lobelia, Impatiens, cercelușul, begonia...

Plante sub supraveghere
În ghiveci, plantele tale sunt mult mai sensibile la frig, căldură, secetă decât în sol. Fă tot ce poți ca să le reduci vulnerabilitatea.
• Ca să protejezi plantele de soare, plantează-le pe etaje, așezând plantele fragile sub un arbust cu frunzișul des.
• Ca să limitezi evaporarea, adună ghivecele la un loc și tapează suprafața cu pământ. Un sistem discret de udare prin picurare programată te va scăpa de griji, asigurându-le plantelor o cantitate necesară de apă la intervalele corespunzătoare.
• Când vine iarna, mută ghivecele lângă perete și învelește speciile sensibile la frig cu folii de protecție pentru iarnă, atât peste frunze, cât și la rădăcină (polistiren sau folie cu bule în jurul ghiveciului).
• În orice caz, optează pentru esențele adaptate la clima locală și la expunerea balconului dvs.

3. Mobilier și spații de depozitare

Balconul nu are o rezistență infinită. Primul său dușman? Greutatea. Gândește-te la asta când amenajezi balconul. Lucrările recente sunt concepute pentru a suporta o sarcină de 350 kg/m². Ca reper, e bine să știi că un litru de pământ ud cântărește 1,7 kg.
Ce măsuri bune poți lua? Alege materialele și îngrășămintele naturale ușoare și așează elementele mai grele lângă perete.

Mobilier special pentru balcon
Mobilierul de balcon conține materiale ușoare și e adaptat la spațiu pentru a facilita circulația. Mobilierul din lamele metalice reprezintă un compromis bun între stil și ușurime. Și are o paletă largă de culori.

Fantezii decorative
Balconul este totodată un spațiu exterior și interior. De aceea, fanteziile decorative sunt binevenite. Iar dacă balconul dvs. este la adăpost de intemperii, atunci poți da frâu liber creativității. Decorează pereții ca în interior: cu etajere, tablouri, elemente suspendate...

Dacă petreci destul de mult timp pe balcon, confortul contează. Preferi un fotoliu bun într-un colț sau o saltea pentru podea ca să citești la soare? În sfârșit, ia în calcul un spațiu de depozitare pentru perne, suporturi de lumânări și unelte de grădinărit mici, fie că e vorba de o ladă sau de un dulăpior mai vechi.

Ghivece și jardiniere speciale pentru balcon
Pentru plantele tale, decorează paravanul și podeaua cu ghivece adaptate la spațiul balconului, rezistente la frigul de peste iarnă.