Întreținerea centralei termice: cum se face?

Centralele cu rezistență tip „termoplonjon” sunt mai predispuse la calcar decât modelele tip „steatit”. În contact direct cu apa, calcarul acoperă treptat rezistența, reducându-i performanțele.

1. Golește rezervorul
În primul rând, oprește curentul și închide robinetul de apă rece al rezervorului. Apoi, pune o găleată sub rezervor și deschide supapa de evacuare a grupului de siguranță pentru a se scurge apa. Pentru a accelera golirea, deschide concomitent robinetul de apă de la cada băii sau al chiuvetei.
Bine de știut: chiar dacă nu este întotdeauna cazul în casele vechi, canalul colector trebuie să aibă o prelungire cu o deschidere pentru ventilație primară (în aceeași secțiune) în acoperiș, cu o fantă cu protecție împotriva muștelor.

2. Scoate termostatul
Când apa nu mai curge:
• Deșurubează capacul inferior al boilerului pentru a avea acces la carcasa electrică.
• Deconectează firele de împământare ale termostatului, din borna corespunzătoare aflată sub capac.
• Prinde termostatul și trage-l în jos.
• Ține-l în poziție verticală până ce tubul sondei iese complet din teacă: orice mișcare torsionată poate deteriora termostatul.

3. Deschide rezervorul
Cu ajutorul unei chei tubulare sau dinamometrice rotește și îndepărtează șuruburile capacului. Pune-le într-o cană, ca să nu le pierzi.
Când ajungi la ultimul șurub, prinde capacul cu o mână. Apoi, coboară-l ușor câțiva centimetri pentru a-l putea prinde cu ambele mâini și plasează-l în poziție orizontală. Nu-l îndoi, pentru a evita scurgerea sedimentelor și pentru a proteja suprafața respectivă.

4. Curăță dispozitivul
Folosind mănuși de cauciuc, îndepărtează resturile de calcar acumulate în rezervor. Apoi, cu o cârpă sau un prosop de hârtie, șterge pereții interiori pentru a-i curăța. Folosește o pungă de plastic pentru reziduuri și arunc-o apoi la gunoi.
Profită de ocazie pentru a schimba garnitura de etanșare din cauciuc a capacului și pentru a curăța spațiul aferent. Verifică garnitura din toate unghiurile, pliindu-o și rulându-o între degete, pentru a căuta fisuri – semne de uzură care impun înlocuirea piesei.
Dacă garnitura este în stare bună, curăță urmele de calcar cu un jet de apă și usuc-o înainte de a o reamplasa.
Calcarul rămas pe capac și pe teaca sondei se elimină prin frecare cu o perie de alamă (dar nu foarte agresiv).
Dacă rezistența este funcțională, se curăță cu grijă pentru a nu se deteriora anodul. Dacă ai cea mai mică îndoială, nu ezita să o înlocuiești: modelele cu termostat sunt relativ fragile. Pentru a demonta rezistența, pur și simplu deșurubează șurubul care fixează baza de capac. Apoi mergi cu rezistența la un magazin specializat pentru a cumpăra un model echivalent.

5. Montează piesele
• Fixează noua rezistență de capac și montează toate piesele prin deschizătura rezervorului.
• Asigură-te că orientezi corect ansamblul și că găurile de fixare ale capacului cu șuruburi „prizonier" sunt aliniate la baza boilerului.
• Strânge șuruburile cu mâna pentru a menține capacul în poziție, apoi blochează cu cheia.
• Înlocuiește termostatul cu aceeași atenție cu care l-ai scos.
• Reconectează firele de împământare și înșurubează capacul inferior.
• Dă drumul la curent și umple rezervorul.
• Dar, mai întâi, asigură-te că supapa de evacuare este bine închisă.
• Închide, de asemenea, robinetul de apă caldă cu care ai golit rezervorul și deschide un alt robinet de apă caldă, amplasat cât mai departe de boiler.
• În cele din urmă, redeschide robinetul de apă rece și așteaptă ca apa caldă să curgă din robinetul deschis.
Bine de știut: Pentru a evita acumularea calcarului pe grupul de securitate, a cărui bună funcționare este esențială, se recomandă acționarea supapei de evacuare o dată pe lună. În funcție de duritatea apei, specialiștii recomandă eliminarea calcarului la fiecare 3-5 ani. Dacă aparatul tău este echipat cu o rezistență de tip „steatit", calcarul se depozitează în cantitate extrem de limitată. Pentru întreținerea periodică, nu este necesar să golești rezervorul, fiind suficient să cureți teaca.