Intretinerea unui boiler: cum se face?

In contact direct cu apa, calcarul acopera treptat rezistenta boilerului, reducandu-i performantele. Ce inseamna asta? Boilerul tau se va strica mult mai repede. Ce trebuie sa faci? Citeste acest articol ca sa afli cum se intretine corect un boiler.

1. Goleste rezervorul

In primul rand, opreste curentul si inchide robinetul de apa rece al rezervorului. Apoi, pune o galeata sub rezervor si deschide supapa de evacuare a grupului de siguranta pentru a se scurge apa. Pentru a accelera golirea, deschide concomitent robinetul de apa de la cada baii sau al chiuvetei.

Bine de stiut: chiar daca nu este intotdeauna cazul in casele vechi, canalul colector trebuie sa aiba o prelungire cu o deschidere pentru ventilatie primara (in aceeasi sectiune) in acoperis, cu o fanta cu protectie impotriva mustelor.

2. Scoate termostatul

Cand apa nu mai curge:
• Desurubeaza capacul inferior al boilerului pentru a avea acces la carcasa electrica.
• Deconecteaza firele de impamantare ale termostatului, din borna corespunzatoare aflata sub capac.
• Prinde termostatul si trage-l in jos.
• Tine-l in pozitie verticala pana ce tubul sondei iese complet din teaca: orice miscare torsionata poate deteriora termostatul.

3. Deschide rezervorul

Cu ajutorul unei chei tubulare sau dinamometrice roteste si indeparteaza suruburile capacului. Pune-le intr-o cana, ca sa nu le pierzi.
Cand ajungi la ultimul surub, prinde capacul cu o mana. Apoi, coboara-l usor cativa centimetri pentru a-l putea prinde cu ambele maini si plaseaza-l in pozitie orizontala. Nu-l indoi, pentru a evita scurgerea sedimentelor si pentru a proteja suprafata respectiva.

4. Curata dispozitivul

Folosind manusi de cauciuc, indeparteaza resturile de calcar acumulate in rezervor. Apoi, cu o carpa sau un prosop de hartie, sterge peretii interiori pentru a-i curata. Foloseste o punga de plastic pentru reziduuri si arunc-o apoi la gunoi.

Profita de ocazie pentru a schimba garnitura de etansare din cauciuc a capacului si pentru a curata spatiul aferent. Verifica garnitura din toate unghiurile, pliindu-o si rulandu-o intre degete, pentru a cauta fisuri – semne de uzura care impun inlocuirea piesei.

Daca garnitura este in stare buna, curata urmele de calcar cu un jet de apa si usuc-o inainte de a o reamplasa.

Calcarul ramas pe capac si pe teaca sondei se elimina prin frecare cu o perie de alama (dar nu foarte agresiv).

Daca rezistenta este functionala, se curata cu grija pentru a nu se deteriora anodul. Daca ai cea mai mica indoiala, nu ezita sa o inlocuiesti: modelele cu termostat sunt relativ fragile. Pentru a demonta rezistenta, pur si simplu desurubeaza surubul care fixeaza baza de capac. Apoi mergi cu rezistenta la un magazin specializat pentru a cumpara un model echivalent.

5. Monteaza piesele

• Fixeaza noua rezistenta de capac si monteaza toate piesele prin deschizatura rezervorului.
• Asigura-te ca orientezi corect ansamblul si ca gaurile de fixare ale capacului cu suruburi „prizonier" sunt aliniate la baza boilerului.
• Strange suruburile cu mana pentru a mentine capacul in pozitie, apoi blocheaza cu cheia.
• Inlocuieste termostatul cu aceeasi atentie cu care l-ai scos.
• Reconecteaza firele de impamantare si insurubeaza capacul inferior.
• Da drumul la curent si umple rezervorul.
• Dar, mai intai, asigura-te ca supapa de evacuare este bine inchisa.
• Inchide, de asemenea, robinetul de apa calda cu care ai golit rezervorul si deschide un alt robinet de apa calda, amplasat cat mai departe de boiler.
• In cele din urma, redeschide robinetul de apa rece si asteapta ca apa calda sa curga din robinetul deschis.

Bine de stiut: Pentru a evita acumularea calcarului pe grupul de securitate, a carui buna functionare este esentiala, se recomanda actionarea supapei de evacuare o data pe luna. In functie de duritatea apei, specialistii recomanda eliminarea calcarului la fiecare 3-5 ani.

Daca aparatul tau este echipat cu o rezistenta de tip „steatit", calcarul se depoziteaza in cantitate extrem de limitata. Pentru intretinerea periodica, nu este necesar sa golesti rezervorul, fiind suficient sa cureti teaca.