Întreținerea unui boiler: cum se face?

În contact direct cu apa, calcarul acoperă treptat rezistența boilerului, reducându-i performanțele. Ce înseamnă asta? Boilerul tău se va strica mult mai repede. Ce trebuie să faci? Citeşte acest articol ca să afli cum se întreţine corect un boiler.

1. Golește rezervorul

În primul rând, oprește curentul și închide robinetul de apă rece al rezervorului. Apoi, pune o găleată sub rezervor și deschide supapa de evacuare a grupului de siguranță pentru a se scurge apa. Pentru a accelera golirea, deschide concomitent robinetul de apă de la cada băii sau al chiuvetei.

Bine de știut: chiar dacă nu este întotdeauna cazul în casele vechi, canalul colector trebuie să aibă o prelungire cu o deschidere pentru ventilație primară (în aceeași secțiune) în acoperiș, cu o fantă cu protecție împotriva muștelor.

2. Scoate termostatul

Când apa nu mai curge:
• Deșurubează capacul inferior al boilerului pentru a avea acces la carcasa electrică.
• Deconectează firele de împământare ale termostatului, din borna corespunzătoare aflată sub capac.
• Prinde termostatul și trage-l în jos.
• Ține-l în poziție verticală până ce tubul sondei iese complet din teacă: orice mișcare torsionată poate deteriora termostatul.

3. Deschide rezervorul

Cu ajutorul unei chei tubulare sau dinamometrice rotește și îndepărtează șuruburile capacului. Pune-le într-o cană, ca să nu le pierzi.
Când ajungi la ultimul șurub, prinde capacul cu o mână. Apoi, coboară-l ușor câțiva centimetri pentru a-l putea prinde cu ambele mâini și plasează-l în poziție orizontală. Nu-l îndoi, pentru a evita scurgerea sedimentelor și pentru a proteja suprafața respectivă.

4. Curăță dispozitivul

Folosind mănuși de cauciuc, îndepărtează resturile de calcar acumulate în rezervor. Apoi, cu o cârpă sau un prosop de hârtie, șterge pereții interiori pentru a-i curăța. Folosește o pungă de plastic pentru reziduuri și arunc-o apoi la gunoi.

Profită de ocazie pentru a schimba garnitura de etanșare din cauciuc a capacului și pentru a curăța spațiul aferent. Verifică garnitura din toate unghiurile, pliindu-o și rulându-o între degete, pentru a căuta fisuri – semne de uzură care impun înlocuirea piesei.

Dacă garnitura este în stare bună, curăță urmele de calcar cu un jet de apă și usuc-o înainte de a o reamplasa.

Calcarul rămas pe capac și pe teaca sondei se elimină prin frecare cu o perie de alamă (dar nu foarte agresiv).

Dacă rezistența este funcțională, se curăță cu grijă pentru a nu se deteriora anodul. Dacă ai cea mai mică îndoială, nu ezita să o înlocuiești: modelele cu termostat sunt relativ fragile. Pentru a demonta rezistența, pur și simplu deșurubează șurubul care fixează baza de capac. Apoi mergi cu rezistența la un magazin specializat pentru a cumpăra un model echivalent.

5. Montează piesele

• Fixează noua rezistență de capac și montează toate piesele prin deschizătura rezervorului.
• Asigură-te că orientezi corect ansamblul și că găurile de fixare ale capacului cu șuruburi „prizonier" sunt aliniate la baza boilerului.
• Strânge șuruburile cu mâna pentru a menține capacul în poziție, apoi blochează cu cheia.
• Înlocuiește termostatul cu aceeași atenție cu care l-ai scos.
• Reconectează firele de împământare și înșurubează capacul inferior.
• Dă drumul la curent și umple rezervorul.
• Dar, mai întâi, asigură-te că supapa de evacuare este bine închisă.
• Închide, de asemenea, robinetul de apă caldă cu care ai golit rezervorul și deschide un alt robinet de apă caldă, amplasat cât mai departe de boiler.
• În cele din urmă, redeschide robinetul de apă rece și așteaptă ca apa caldă să curgă din robinetul deschis.

Bine de știut: Pentru a evita acumularea calcarului pe grupul de securitate, a cărui bună funcționare este esențială, se recomandă acționarea supapei de evacuare o dată pe lună. În funcție de duritatea apei, specialiștii recomandă eliminarea calcarului la fiecare 3-5 ani.

Dacă aparatul tău este echipat cu o rezistență de tip „steatit", calcarul se depozitează în cantitate extrem de limitată. Pentru întreținerea periodică, nu este necesar să golești rezervorul, fiind suficient să cureți teaca.