Modalități de economisire a apei de la robinet

Baia este încăperea din casă unde se consumă cea mai multă apă. Nu se pune problema renunțării la confort!

Opritoare pentru duș, aeratoare, reductoare și regulatoare de presiune, toate acestea ajustează consumul și debitul la necesitățile tale!

În medie, printr-un robinet curg circa 12 litri de apă pe minut dar, dacă instalezi un dispozitiv aerator, amesteci aer cu apă, păstrezi un jet identic folosind doar 5 - 8 litri pe minut. Poate nu știai dar, dacă faci duș timp de câteva minute, consumi cu un robinet tradițional între 60 și 80 litri de apă.

Poți să alegi o baterie amestecătoare cu limitator de debit, dar și să folosești un opritor pentru duș care întrerupe curgerea apei fără să închizi robinetul. Apoi, când ai din nou nevoie, apa își reia curgerea la temperatura la care ai oprit-o.

Există și soluții mai „globale", care constau în economisirea apei în amonte. Reductorul de presiune instalat după contorul de apă limitează presiunea la toate robinetele din casă, iar boilerul amplasat cât mai aproape de baie scurtează traseul apei calde până la dușul tău. Iar pentru toalete, sistemul de tras apa cu debit dublu este astăzi cvasistandard. Dacă nu ai așa ceva, poți introduce greutăți în rezervor.

Dacă te gândești că fiecare dintre noi consumă zilnic în medie 200 litri de apă... îți dai seama că orice economie contează!