Realizează o banchetă de lemn pe măsură

Dorești un spatiu de grădină unic și original?

Câteva lamele de gard și puțină tehnică îți sunt suficiente ca să construiești o banchetă pe măsură.

Materiale: Lamele de gard de 13,5cm înălțime, Găleată de șuruburi pentru lemn din inox, Șipci cu secțiunea 28 mm, Fierăstrău manual, fierăstrău circular, fierăstrău pendular, Bormașină, Burghie, Freze

1. Asamblează structura
Începe cu stabilirea dimensiunilor banchetei, de exemplu, în funcție de spațiul în care o vei pune. Dimensiunile totale ale modelului nostru folosit ca exemplu sunt următoarele: L1240 x l625 x h400 mm.

Sfat: adaptează măsurile la lățimea lamelelor ca să nu trebuiască să le tai pe lungime. De asemenea, ține cont de încălecarea lamelelor la colțuri atunci când faci măsurătorile.

Marchează măsurile dorite pe lamelele de gard (H = 135 mm). Taie în funcție de lungimile stabilite și îndepărtează lambele de îmbinare de la capetele lamelelor.

Taie șipcile cu secțiunea 28 mm cu care vei construi structura.
Pentru înălțime, acestea trebuie să aibă o lungime egală cu: (2x lățimea lamelei) – grosimea unei lamele – grosimea unei șipci). Astfel, partea pentru șezut nu va ieși în afară.

Prinde prima lamelă de prima șipcă cu un șurub de inox, astfel încât să fie exact la același nivel cu tranșa inferioară. Apoi, fixează o altă lamelă perpendicular. Procedează astfel și la celelalte capete ale lamelelor până când obții o structură dreptunghiulară. Pe urmă, îmbină lamelele între ele și prinde fiecare capăt de șipcă.

Îndepărtează lambele lamelelor superioare, mai puțin pe partea structurii pe care vei pune spătarul.

2. Montează șezutul
Odată suprapuse cele două rânduri de lamele, taie și fixează cu șuruburi șipcile, orizontal între șipcile verticale, pe lungime și pe lățime. Vor asigura o bună rigiditate ansamblului și vor servi drept suport pentru lamelele șezutului.

De asemenea, e nevoie să amplasezi două traverse centrale pentru a consolida șezutul băncii. Pregătește două lamele cu dimensiuni egale cu lățimea banchetei tale (57 cm în cazul nostru). Ca să nu încalece șipcile, fă în dreptul lor o crestătură egală cu secțiunea lor (28 mm) la fiecare capăt al traverselor, pe partea cu uluc a lamelei (opusă celei cu lambă).

Calculează distanța dintre traversele dvs. (lungimea șezutului/3) și marchează punctele de găurit pe flancuri. Așează lamelele peste șipci și fixează-le cu șuruburi de inox.

Sfat: din motive estetice și de siguranță, dă dinainte găurile pentru șuruburi și frezează-le ușor. Astfel, vor intra și capetele șuruburilor și nu vor rămâne în afară.
Apoi, pune prima lamelă a șezutului și fixeaz-o cu șuruburi pe șipcile orizontale. Continuă până când acoperi toată suprafața. Când ajungi la ultima lamelă, îndepărtează-i lamba înainte de a o fixa.

3. Monteaza spătarul
Adăugă două rânduri de lamele peste cea căreia nu i-ai secționat lamba ca să realizezi spătarul.

Acum, e indicat să-i faci o armătură, dublând grosimea lamelelor pe margini. Pentru aceasta, taie două lamele cu o lungime egală cu înălțimea totală a banchetei tale. Dă găuri și frezează, apoi fixează-le vertical pe spatele spătarului, alegând cu atenție șuruburi a căror lungime să nu depășească grosimea a două lamele.

În funcție de lungimea banchetei dvs., poate fi nevoie să amplasezi un montant intermediar în mijloc.
Apoi, fixează o lamelă orizontală în vârful spătarului pentru a consolida ansamblul.

La sfârșit, șlefuiește cu grijă toate marginile banchetei tale, ca să nu îți intre țepi în piele.

4. Rezultatul
O banchetă de lemn perfect adaptată la mediul ambiant. În funcție de spațiul pe care-l amenajezi, fă mai multe și combină-le după bunul plac!