Realizează o estradă cu spații de depozitare

Ideea: o estradă pe două niveluri în salon, care delimitează un spațiu de lectură sau care devine o scenă de joacă pentru copii.

Trapele integrate oferă spații de depozitare ingenioase și ludice. Canturile sunt vopsite într-o combinație de nuanțe de albastru, amintind de cele ale salonului.

1. O estradă foarte practică
2. Construiește structura principală
• Șezutul estradei este format din 4 laturi lungi (A), asamblate la fiecare capăt cu 2 laturi (B).
- În centru, pereții despărțitori (C) delimitează cele două cutii de depozitare.
- De o parte și de cealaltă, niște pereți despărțitori mai mici (D și E) rigidizează ansamblul și servesc drept suport pentru planșeu.
- Decalajul dintre pereții despărțitori îți permite să lucrezi fără probleme cu bormașina.
- Asamblează prin lipire și înșurubare și, în mod sistematic, dă înainte o gaură cu șanfren pentru capul șurubului.
- Odată asamblată structura, așeaz-o pe orizontală în colțul încăperii.

Sfat: adaptează laturile estradei la spațiul tău disponibil. În privința înălțimii, calculează 36 cm pentru nivelul superior și 18 cm pentru primul nivel.
3. Adăugați ieșindul
- Începe cu contururile primului nivel. Asamblează cei 4 pereți despărțitori (F) și latura lungă (G) cu latura lată (H).
- Profită de faptul că ieșindul nu este încă prins de restul structurii pentru a fixa latura lată mică (I), tot prin înșurubare cu fața către cant.
- Prinde ieșindul de structura principală direct, cu șuruburi, pe doi dintre pereții despărțitori intermediari (F); pe ceilalți, fixează prin lipire și înșurubare o stinghie de lemn cu secțiunea de 28 x 28 mm.

4. Inserează cutiile primului nivel
- Reluând principiul pereților despărțitori ai structurii principale, cei 2 pereți despărțitori lungi (J) sunt asamblați cu fața la cant cu pereții despărțitori centrali (K), care delimitează în același timp și celelalte două cutii de depozitare.
- De o parte și de cealaltă, niște pereți despărțitori mici (L) asigură rigiditatea și suportul viitorului planșeu. La capăt, pe partea cu peretele, se lipește și se prinde în șuruburi de latură stinghia de lemn cu secțiunea de 28 x 28 mm.
5. Consolidează cutiile
- De jur-împrejurul fiecărui cadru de cutie, pe partea exterioară, o șipcă (M) cu secțiunea de 25 x 38 mm este montată la nivelul cantului. Aceasta este lipită și prinsă cu șuruburi și asigură un suport bun pentru lamelele de parchet, protejând în același timp canturile de pal pe care trebuie să se sprijine lamelele de parchet ale trapelor.
- Pentru a susține placa de bază a fiecărei trape, fixează o curea de șipci (N) de 14 x 27 mm cu 22 mm mai înăuntru.
- Maschează cu chit semnele capetelor de șuruburi de pe pereții interiori ai celor patru cutii de depozitare.
- Lasă să se întărească, șlefuiește, curăță de praf și apoi aplică vopseaua în nuanța pe care o dorești.

6. Acoperă suprafața cu parchet
- Acoperă suprafața estradei cu parchet masiv, fixat în cuie pe canturile pereților despărțitori.
- La colțuri, pentru a tăia cu precizie, folosește un ferăstrău cu suport pentru tăiere la unghi.
- Pe măsură ce avansezi, asigură accesul la cutii. Parchetul trebuie să se oprească la nivelul canturilor pereților despărțitori ai cutiilor și să se sprijine pe segmentele de șipci.
- Drept finisare, flancurile celor două niveluri ale estradei sunt îmbrăcate cu pal de 15 mm grosime, până la nivelul parchetului. Folosește un suport pentru tăierea la unghi a planșelor la colțul estradei.
- Vopsește planșele de pal înainte de a le fixa cu adeziv mastic.
Sfat: păstrează resturile rămase de la tăiat în cutii pentru tapetarea trapelor. Vei păstra astfel armonia perfectă cu venele lamelelor de lemn.

7. Instalează trapele cutiilor

- Fiecare trapă este formată dintr-o planșă de pal de 22 mm, tăiată după măsurile interiorului cutiei.
- Planșa este apoi îmbrăcată cu parchet, care iese în afară cu 22 mm pe fiecare latură.
- Lamelele sunt fixate direct deasupra, cu adeziv mastic.
- Pe cât de practică, pe atât de elegantă, deschiderea trapelor se face cu ajutorul unei sfori. Dacă ai la îndemână o mașină de frezat, dați cele două găuri prin care va trece sfoara cu o carotă mică, apoi faceți un nut între ele. Sau realizează nutul pentru îngroparea sforii în grosimea parchetului cu un pendular. În acest caz, trebuie să faci întâi tăierea și apoi lipirea pe placa de pal.
- Trece sfoara prin găuri și blocheaz-o sub placă cu un nod la fiecare capăt.