Realizeaza o estrada cu spatii de depozitare

Ideea: o estrada pe doua niveluri in salon, care delimiteaza un spatiu de lectura sau care devine o scena de joaca pentru copii.

Trapele integrate ofera spatii de depozitare ingenioase si ludice. Canturile sunt vopsite intr-o combinatie de nuante de albastru, amintind de cele ale salonului.

1. O estrada foarte practica
2. Construieste structura principala
• Sezutul estradei este format din 4 laturi lungi (A), asamblate la fiecare capat cu 2 laturi (B).
- In centru, peretii despartitori (C) delimiteaza cele doua cutii de depozitare.
- De o parte si de cealalta, niste pereti despartitori mai mici (D si E) rigidizeaza ansamblul si servesc drept suport pentru planseu.
- Decalajul dintre peretii despartitori iti permite sa lucrezi fara probleme cu bormasina.
- Asambleaza prin lipire si insurubare si, in mod sistematic, da inainte o gaura cu sanfren pentru capul surubului.
- Odata asamblata structura, aseaz-o pe orizontala in coltul incaperii.

Sfat: adapteaza laturile estradei la spatiul tau disponibil. In privinta inaltimii, calculeaza 36 cm pentru nivelul superior si 18 cm pentru primul nivel.
3. Adaugati iesindul
- Incepe cu contururile primului nivel. Asambleaza cei 4 pereti despartitori (F) si latura lunga (G) cu latura lata (H).
- Profita de faptul ca iesindul nu este inca prins de restul structurii pentru a fixa latura lata mica (I), tot prin insurubare cu fata catre cant.
- Prinde iesindul de structura principala direct, cu suruburi, pe doi dintre peretii despartitori intermediari (F); pe ceilalti, fixeaza prin lipire si insurubare o stinghie de lemn cu sectiunea de 28 x 28 mm.

4. Insereaza cutiile primului nivel
- Reluand principiul peretilor despartitori ai structurii principale, cei 2 pereti despartitori lungi (J) sunt asamblati cu fata la cant cu peretii despartitori centrali (K), care delimiteaza in acelasi timp si celelalte doua cutii de depozitare.
- De o parte si de cealalta, niste pereti despartitori mici (L) asigura rigiditatea si suportul viitorului planseu. La capat, pe partea cu peretele, se lipeste si se prinde in suruburi de latura stinghia de lemn cu sectiunea de 28 x 28 mm.
5. Consolideaza cutiile
- De jur-imprejurul fiecarui cadru de cutie, pe partea exterioara, o sipca (M) cu sectiunea de 25 x 38 mm este montata la nivelul cantului. Aceasta este lipita si prinsa cu suruburi si asigura un suport bun pentru lamelele de parchet, protejand in acelasi timp canturile de pal pe care trebuie sa se sprijine lamelele de parchet ale trapelor.
- Pentru a sustine placa de baza a fiecarei trape, fixeaza o curea de sipci (N) de 14 x 27 mm cu 22 mm mai inauntru.
- Mascheaza cu chit semnele capetelor de suruburi de pe peretii interiori ai celor patru cutii de depozitare.
- Lasa sa se intareasca, slefuieste, curata de praf si apoi aplica vopseaua in nuanta pe care o doresti.

6. Acopera suprafata cu parchet
- Acopera suprafata estradei cu parchet masiv, fixat in cuie pe canturile peretilor despartitori.
- La colturi, pentru a taia cu precizie, foloseste un ferastrau cu suport pentru taiere la unghi.
- Pe masura ce avansezi, asigura accesul la cutii. Parchetul trebuie sa se opreasca la nivelul canturilor peretilor despartitori ai cutiilor si sa se sprijine pe segmentele de sipci.
- Drept finisare, flancurile celor doua niveluri ale estradei sunt imbracate cu pal de 15 mm grosime, pana la nivelul parchetului. Foloseste un suport pentru taierea la unghi a planselor la coltul estradei.
- Vopseste plansele de pal inainte de a le fixa cu adeziv mastic.
Sfat: pastreaza resturile ramase de la taiat in cutii pentru tapetarea trapelor. Vei pastra astfel armonia perfecta cu venele lamelelor de lemn.

7. Instaleaza trapele cutiilor

- Fiecare trapa este formata dintr-o plansa de pal de 22 mm, taiata dupa masurile interiorului cutiei.
- Plansa este apoi imbracata cu parchet, care iese in afara cu 22 mm pe fiecare latura.
- Lamelele sunt fixate direct deasupra, cu adeziv mastic.
- Pe cat de practica, pe atat de eleganta, deschiderea trapelor se face cu ajutorul unei sfori. Daca ai la indemana o masina de frezat, dati cele doua gauri prin care va trece sfoara cu o carota mica, apoi faceti un nut intre ele. Sau realizeaza nutul pentru ingroparea sforii in grosimea parchetului cu un pendular. In acest caz, trebuie sa faci intai taierea si apoi lipirea pe placa de pal.
- Trece sfoara prin gauri si blocheaz-o sub placa cu un nod la fiecare capat.