Recondiționare parchet lemn cu ceară sau ulei: cum se face?

Metoda de aplicare este aceeași, diferă doar consistența și compoziția produselor. Alegerea clasică este ceara, iar cea modernă, uleiul.

Ce ai de făcut în ambele cazuri?

Pregătește parchetul

Înainte de a aplica finisajul, aspiră cu atenție, de mai multe ori, de preferat în sensul lamelelor. Nu uita să aerisești încăperea, dar fără curent de aer (de exemplu: ținând o fereastră întredeschisă).
Sfat: dacă parchetul este vechi, trebuie decapat, reparat și șlefuit înainte.

Aplică substratul

Substratul, numit „fondur", este un produs lichid incolor care pătrunde foarte bine. Are numeroase avantaje: economisește ceara (sau uleiul), facilitează aplicarea și, mai ales, apără lemnul de petele de apă sau de grăsime.
Aplică produsul cu pensula spalter - o pensulă mare, ideală pentru parchet.

Aplicarea uleiului sau a cerii

- Primul strat pe o suprafață mică sau medie
Aplică ceara lichidă sau uleiul cu pensula spalter, în sensul lamelelor. Este inutil să supraîncarci. Din contră, aplică un film subțire, având grijă să nu umpli spațiile dintre lamele.
Recomandare: înainte de a o folosi, freacă de mai multe ori peria spalter cât este uscată pentru a îndepărta perii desprinși.
Sfat: aplică ceara la o temperatură cuprinsă între 15 și 25°C. Dacă este rece, încălzește-o pe calorifer pentru o aplicare mai ușoară. Aceste măsuri de precauție nu sunt necesare în cazul uleiului.

- Primul strat pe o suprafață mare
Poți înlocui pensula spalter cu un trafalet cu peri fini. Ia în considerare faptul că trebuie să începi din partea opusă ușii pentru a putea ieși!
Măsură de precauție: întotdeauna varsă uleiul sau ceara într-un recipient. Astfel este mai ușor să îmbibi pensula sau trafaletul și, în plus, nici nu „poluezi" bidonul (cu praf, peri…)

Al doilea strat

Timpul de uscare între cele două straturi variază în funcție de produs, de temperatură și de lemnul parchetului. Lasă să treacă măcar o oră: suprafața nu trebuie să mai fie lipicioasă la atingere. Aplică cel de-al doilea strat la fel ca pe primul, fără exces.
Bine de știut: de cele mai multe ori este nevoie de două straturi în cazul finisajului cu ulei. Uneori, este suficient și un singur strat. În cazul cerii, se poate dovedi util chiar și un al treilea strat.
Recomandare: tipurile de ceară nuanțate închid lemnul la culoare. Nu le folosi decât la primul strat. La următoarele, dar și la întreținere, aplică o ceară incoloră.

Lustruirea

• Lustruirea nu este întotdeauna necesară în cazul finisajului cu ulei. Verifică pe instrucțiunile de utilizare înscrise pe bidon.
• În cazul cerii, lasă să se usuce cel puțin 12 ore, apoi lustruiește! Poți lustrui cu un mop plat cu franjuri sau cu o cârpă curată și uscată. Cu cât ceara va fi mai uscată, cu atât strălucirea va fi mai profundă și mai ușor de obținut.
• Dacă suprafața este mare, poți închiria o monoperie sau poți monta un disc pentru lustruit (de tipul „blană de oaie") pe un șlefuitor excentric.
Întreținerea obligatorie!
• Șterge imediat petele cu o hârtie absorbantă. Ca să dispară, aplică local puțină ceară sau ulei, tamponând cu o cârpă de bumbac.
• O dată pe an, aplică un strat de întreținere, atât în cazul cerii, cât și al uleiului.