Reconditionare parchet lemn cu ceara sau ulei: cum se face?

Metoda de aplicare este aceeasi, difera doar consistenta si compozitia produselor. Alegerea clasica este ceara, iar cea moderna, uleiul.

Ce ai de facut in ambele cazuri?

Pregateste parchetul

Inainte de a aplica finisajul, aspira cu atentie, de mai multe ori, de preferat in sensul lamelelor. Nu uita sa aerisesti incaperea, dar fara curent de aer (de exemplu: tinand o fereastra intredeschisa).
Sfat: daca parchetul este vechi, trebuie decapat, reparat si slefuit inainte.

Aplica substratul

Substratul, numit „fondur", este un produs lichid incolor care patrunde foarte bine. Are numeroase avantaje: economiseste ceara (sau uleiul), faciliteaza aplicarea si, mai ales, apara lemnul de petele de apa sau de grasime.
Aplica produsul cu pensula spalter - o pensula mare, ideala pentru parchet.

Aplicarea uleiului sau a cerii

- Primul strat pe o suprafata mica sau medie
Aplica ceara lichida sau uleiul cu pensula spalter, in sensul lamelelor. Este inutil sa supraincarci. Din contra, aplica un film subtire, avand grija sa nu umpli spatiile dintre lamele.
Recomandare: inainte de a o folosi, freaca de mai multe ori peria spalter cat este uscata pentru a indeparta perii desprinsi.
Sfat: aplica ceara la o temperatura cuprinsa intre 15 si 25°C. Daca este rece, incalzeste-o pe calorifer pentru o aplicare mai usoara. Aceste masuri de precautie nu sunt necesare in cazul uleiului.

- Primul strat pe o suprafata mare
Poti inlocui pensula spalter cu un trafalet cu peri fini. Ia in considerare faptul ca trebuie sa incepi din partea opusa usii pentru a putea iesi!
Masura de precautie: intotdeauna varsa uleiul sau ceara intr-un recipient. Astfel este mai usor sa imbibi pensula sau trafaletul si, in plus, nici nu „poluezi" bidonul (cu praf, peri…)

Al doilea strat

Timpul de uscare intre cele doua straturi variaza in functie de produs, de temperatura si de lemnul parchetului. Lasa sa treaca macar o ora: suprafata nu trebuie sa mai fie lipicioasa la atingere. Aplica cel de-al doilea strat la fel ca pe primul, fara exces.
Bine de stiut: de cele mai multe ori este nevoie de doua straturi in cazul finisajului cu ulei. Uneori, este suficient si un singur strat. In cazul cerii, se poate dovedi util chiar si un al treilea strat.
Recomandare: tipurile de ceara nuantate inchid lemnul la culoare. Nu le folosi decat la primul strat. La urmatoarele, dar si la intretinere, aplica o ceara incolora.

Lustruirea

• Lustruirea nu este intotdeauna necesara in cazul finisajului cu ulei. Verifica pe instructiunile de utilizare inscrise pe bidon.
• In cazul cerii, lasa sa se usuce cel putin 12 ore, apoi lustruieste! Poti lustrui cu un mop plat cu franjuri sau cu o carpa curata si uscata. Cu cat ceara va fi mai uscata, cu atat stralucirea va fi mai profunda si mai usor de obtinut.
• Daca suprafata este mare, poti inchiria o monoperie sau poti monta un disc pentru lustruit (de tipul „blana de oaie") pe un slefuitor excentric.
Intretinerea obligatorie!
• Sterge imediat petele cu o hartie absorbanta. Ca sa dispara, aplica local putina ceara sau ulei, tamponand cu o carpa de bumbac.
• O data pe an, aplica un strat de intretinere, atat in cazul cerii, cat si al uleiului.