Schimbarea ușii de interior în locuință: cum se face?

În renovare, înainte de a demonta tocul unei uși de interior, trebuie determinat modul de fixare pe perete (șuruburi, plăcuțe etc.) pentru a efectua lucrările cât mai curat.

Identifică tipul de perete sau de perete despărțitor (plăci de gips-carton, panouri alveolare, zidărie) ca să îți faci o primă idee despre modul de fixare a tocului ușii. Înainte de a demonta o ușă de interior, reperează eventualele rețele electrice cu ajutorul un detector de materiale.

Sfat: Pune-ți încălțăminte, haine și mănuși de protecție pe mărimea ta. Dacă folosești un polizor unghiular sau o altă unealtă electroportativă, poartă ochelari de protecție, protecții auditive și o mască respiratorie.

Etapa 1 - Demontarea unei uși de interior

Demontarea unui toc de lemn dintr-un perete uscat
Reperarea tipului de montare a tocului în perete sau în peretele despărțitor determină de la început etapele următoare. Dacă tocul e aliniat la nivelul peretelui, îndepărtează glafurile care acoperă spațiile dintre toc și perete. Dacă peretele e format dintr-o structură metalică și plăci de gips-carton sau panouri alveolare, tocul se deșurubează pur și simplu. Identifică unde se află șuruburile și scoate-le cu ajutorul unei mașini de înșurubat.

Demontarea unui toc de lemn dintr-un perete de zidărie
Dacă ai de-a face cu un perete de zidărie (blocheți de ipsos, cărămizi), tocul e fixat fie cu șuruburi, fie cu adeziv.
În primul caz, procedează ca în cazul peretelui uscat.
În al doilea caz, ai de ales între următoarele opțiuni:
Sparge zidul în jurul tocului cu ajutorul unei dălți și al unui ciocan pentru a scoate plăcuțele de fixare.
Folosește un ferăstrău sabie cu lamă pentru metale. E o metodă care produce puțin praf și niciun pic de moloz. Îndepărtează glafurile care maschează îmbinarea dintre toc și zidărie și introdu lama ferăstrăului pentru a tăia plăcuțele de fixare. Pentru a scoate mai ușor tocul, segmentează-l cu un ferăstrău sabie cu lamă pentru lemn.

Demontarea unui toc metalic
Spre deosebire de tocurile de lemn, tocurile metalice ies puțin în afara peretelui pe fiecare parte și nu prezintă glafuri. Pentru a demonta un toc metalic, îndepărtează întâi marginile pentru a repera punctele de fixare. Procedează ca în cazul tocului de lemn, dar, dacă nu poți identifica modul de fixare, taie cu un polizor unghiular tot conturul tocului, având grijă să acoperi cu folii, mobila și pardoseala și să îți pui o mască de protecție împotriva prafului.