Scoaterea gresiei vechi: cum se face?

Chiar dacă gresia poate servi drept suport pentru o altă îmbrăcare a pardoselii, uneori, este nevoie s-o iei de la zero.

Deși obositoare, scoaterea unei gresii vechi nu este o operațiune complicată. Dacă ai noroc, vechile plăci lipite se vor desprinde ușor cu dalta și ciocanul. Dacă nu cedează, mai ales dacă au fost cimentate, se impune o mașină de găurit și dăltuit.

1. Scoate prima placă

Sondează placarea
Pentru a determina locul ideal de unde să începi scoaterea gresiei, bate ușor plăcile de gresie cu un ciocan. Un sunet gol va dezvălui o placă nu foarte bine lipită.

Bine de știut: Dacă sună a gol în mai multe locuri, operațiunea n-ar trebui să dureze mult. Dacă, dimpotrivă, ai de-a face cu o gresie cimentată, atunci îți trebuie unelte specifice.

Îndepărtează chitul de rosturi din jurul plăcii.
Dacă dispui de un polizor, echipează-l cu un disc diamantat și acționează în rostul din jurul plăcii. Trebuie să știi că se găsesc și mașini electrice de tăiat rosturile.
Operațiunea se efectuează și manual, cu ajutorul unui răzuitor pentru gresie și faianță.

Sparge placa de gresie.
Dacă ai un polizor, îl poți folosi pentru a inciza placa de gresie în cruce, pe diagonală. Dacă nu, dă o serie de găuri în placă pentru a o slăbi.

Sfat: pentru a preveni găurirea suportului, marchează adâncimea corespunzătoare grosimii plăcii de gresie pe burghiu, învelindu-l într-un adeziv pentru mascare.

Plasează vârful (daltă pentru cărămizi, șpiț) în dreptul unei fisuri sau al unei găuri, apoi lovește coada cu ciocanul pentru a mări fisura și dezlipește bucățile.

2. Continuă demontarea
Acum ai loc să lucrezi, așa că plasează dalta sub a doua placă de gresie pe care vrei s-o scoți. Lovește coada cu ajutorul ciocanului și folosește-o ca pe o pârghie. Placa ar trebui să se desprindă ușor.
Dacă demontarea este prea obositoare, folosește un ,a href="https://www.leroymerlin.ro/products/bormasini-si-rotopercutoare-cu-fir/709">ciocan-perforator
(cu dispozitivul daltă). Ține unealta înclinată, astfel încât să intre sub gresie fără să găurească suportul.

3. Curăță suportul
Îndepărtează cu dalta reziduurile de adeziv uscat de pe șapă. Dacă solul a fost afectat de operațiunea de demontare, va fi necesară finisarea suprafeței înainte de o nouă îmbrăcare.