Sisteme de irigații pentru grădină: ce variante ai și cum alegi

Irigarea grădinii nu este o treabă ușoară, însă este foarte importantă pentru a avea o grădină frumoasă și sănătoasă pe termen lung.

Din fericire, ai la dispoziție o gamă largă de pompe și sisteme de irigații din care să alegi cu grijă produsele de care ai nevoie.

Furtunuri pentru irigațiiFurtunul are un rol crucial într-un sistem de irigații rezistent și eficient, așa că fii atent la calitatea lor.

Poți alege, de exemplu, un furtun Geolia Premium 19 mm diametru x 50 m lungime, care rezistă la o presiune maximă de 24 bari și are o garanție de 2 ani. Dacă dorești un furtun cu diametru mai mare, poți alege furtunul Economic cu dimensiunea 25 mm diametru x 50 m lungime. Acesta rezistă la o presiune de 20 bari și are o garanție de 2 ani.

Dacă ai planuri foarte serioase cu grădina ta, poți cumpăra, pentru o utilizare mai ușoară, un suport automat Geolia cu furtun 15 mm x 35 m, rezistent la o presiune de 8 bari. Dacă vrei o opțiune neautomatizată, poți alege un cărucior cu furtun Geolia 12.5 mm x 30 m cu accesorii şi o garanție de 2 ani.

Irigații prin picurareDacă vrei să obții un proces automatizat și foarte precis de irigare, care îți permite să economisești timp, poți alege irigația prin picurare.

Poți alege, de exemplu, un set micro-irigare cu programator şi debit de 4 litri pe oră. În plus, poți achiziționa un set conductă Gardena de 50 metri, din plastic, care are un debit de 1,6 litri pe oră. O altă variantă demnă de luat în calcul este banda pentru picurare cu o grosime de 0,18 mm și un debit de 4 litri pe ora, lungimea rolei fiind de 500 m.

La toate acestea, ia în calcul că poate vei avea nevoie și de un senzor de umiditate pentru sol, cu baterie. Există chiar și senzor de ploaie cu baterie. Tot din categoria programatoarelor de irigații face parte şi acest timer analog Gardena, acționat mecanic.

Pompa pentru irigațiiÎn operațiunea de irigare pompa are un rol crucial, iar de calitatea și capacitatea sa depinde, în mare măsură, eficiența operațiunii. Există pompe extrem de eficiente, cu care poți iriga grădina sau gazonul, dar poți să și alimentezi casa cu apă, aşa cum este pompa automată BP 5 H&G, marca Kärcher. Aceasta are o putere a motorului de 1000 W, o presiune maximă de 4,8 bari și un debit maxim de 6000 litri pe oră.

O altă variantă puternică este pompa submersibilă de adâncime, 1100 W, Torpedo. Aceasta poate fi utilizată atât pentru a alimenta casa cu apă, cât și pentru irigații. Are presiune maximă de 14 bari și un debit maxim de 2700 litri pe oră.

Hidroforul, o opţiune pentru irigaţiiO altă variantă eficientă este hidroforul. Poți cumpăra un hidrofor cu capacitate 50 litri, putere 1450 W, Ensyco, care operează la o presiune maximă de 6 bari și are 2 ani garanție. La acesta, poți adăuga un rezervor vertical pentru hidrofor, cu o capacitate de 100 litri, care rezistă la o presiune de maximum 10 bari.

În cazul în care apa este murdară, îți trebuie o pompă pentru drenare și evacuare. Poți alege pompa submersibilă pentru apă murdară, putere 350 W, debit 7000 litri pe oră, marca Kärcher.

Aspersorul, o achiziție pragmaticăCând vrei să ai mai multă precizie în irigarea unei suprafeţe mari, dar să nu depui foarte mult efort, aspersorul este, poate, cea mai potrivită alegere.

De exemplu, aspersorul oscilant Gardena Aquazoom. Acesta irigă în formă rectangulară şi poate uda o arie de 250 mp cu o distanță de aruncare de min 5 / max 17 metri.

Pentru o suprafață circulară, poți cumpăra aspersorul pulsator Gardena. Acesta poate uda o arie de 490 mp, cu o distanță de aruncare de min 5 / max 12.5 metri. Tot pentru o suprafață circulară de irigare, poți alege un aspersor Geolia cu trepied din aluminiu. Acesta poate uda o arie de 450 mp, cu debit reglabil şi o distanță de aruncare de 12 metri.

Ai nevoie de sisteme de irigații de calitate pentru grădina ta? Vino în a href="https://www.leroymerlin.ro/magazine/" target="_blank">magazinele Leroy Merlin și alege produse de calitate, la prețuri excelente!