Soluții desfundare canalizare și sifoane baie sau bucătărie: care sunt și cum se implementează

Ce soluții ai pentru desfundarea canalizărilor si sifoanelor

Evacuările aparatelor sanitare necesită o întreținere periodică dar acest lucru nu este suficient întotdeauna pentru a preveni înfundarea. Fiecare problemă cu soluția ei!

1. Desfundare expres: ventuza
Un aparat sanitar care nu se golește bine este primul semn al unei înfundări. Uneori, este de ajuns să torni apă fierbinte cu presiune pentru a rezolva problema. Când deșeurile menajere se amestecă între ele sau cu altele, pot ajunge să formeze un dop care blochează scurgerea complet.
Dacă dopul nu este foarte mare, ventuza rezolvă problema, în general. Deși modelele clasice au utilitatea lor, vei obține mai multă eficiență cu un dispozitiv de desfundat cu pompă sau sub presiune.
Dispozitivul de desfundat cu pompă acționează după principiul pistolului cu aer comprimat, aspirând și expulzând deopotrivă. Este livrat cu două ventuze interschimbabile și înclinabile, una adaptată la dopurile chiuvetelor de bucătărie, de baie... și cealaltă la vasele de toaletă.
Pistolul cu presiune pentru desfundat funcționează prin expulsie cu un cartuș de gaz (parfumat): întrebuințează o singură ventuză, dar etajată pe trei sau patru diametre diferite.
La chiuvetă, lavoar sau cadă, trebuie astupat preaplinul cu o cârpă sau cu adeziv. La nevoie, scoateți o parte din apa stagnantă, astfel încât să nu mai rămână decât câțiva centimetri pe fundul vasului. Așezați bine ventuza peste gaură și pompați sau apăsați pe cartuș pentru a îndepărta dopul.
Bine de știut: nu folosiți niciodată ventuza după ce ați turnat produsul de desfundat în aparatul sanitar.

2. Curățarea unui sifon
În anumite cazuri, dopul trebuie căutat direct în sifon. Indiferent de model, cel mai bine este să-l demontezi în întregime pentru a efectua o curățare corespunzătoare. Înainte, ia măsura de precauție de a pune dedesubt o găleată sau un lighean! Dacă intervii asupra unui sifon cu plonjor (tipul curent), întâi deșurubează-l pe acesta. Are funcția de a reține reziduurile (păr, resturi alimentare etc.) care trec prin gaură.
Cu ajutorul unei perii pentru țevi sau al unei sârme, scoate impuritățile care obstrucționează corpul, apoi termină de demontat sifonul pentru a curăța piesă cu piesă, cu apă și săpun. Nu ezita să înlocuiești garniturile de etanșare înainte de a-l monta la loc.
Bine de știut: Dacă un inel de strângere rezistă, învelește-l cu o cârpă destul de aspră și deșurubează-l cu un clește reglabil.

3. Desfundarea scurgerii
Dopul poate fi purtat și blocat mai departe în conducta de evacuare, deseori la nivelul unui cot sau al unei derivații. Pentru a-l extrage, utilizează un șarpe. Această unealtă, în general ieftină, este compusă dintr-un cablu lung și flexibil, acționat de o manivelă și terminat cu un capăt care agață: perie, clamă, săgeată sau cârlig.
De asemenea, există și șerpi cu tambur și mâner de pistol (mai sofisticați) sau manevrabili cu ajutorul unei bormașini.
Introdu șarpele în canalizare împingându-l cât mai departe. Dacă întâmpini o schimbare de direcție, forțează pentru a o depăși. Pe urmă, acționează manivela trăgând cablul spre tine. Acesta va aduce cu sine impuritățile care obstrucționau scurgerea. Ca să fii cu conștiința împăcată și să nu ai dubii că procesul a funcționat, repetă operațiunea.
Bine de știut: Înainte de achiziționare, uită-te bine la proprietățile aparatului: lungimea cablului și diametrele conductelor acceptate.

4. Opțiunea cu presiune înaltă
În anumite situații, mijloacele mecanice nu sunt suficiente și este nevoie de o mașină de curățat cu jet de apă. De exemplu, când este vorba de desfundarea unui colector de ape uzate de la toalete, a unui burlan sau a unui dren.
Acțiunea se efectuează cu ajutorul unui kit de desfundare canalizare, în general oferit ca opțiune. Acest furtun armat cu lungime mare (15 m și peste) este dotat la un capăt cu un racord de branșare și la celălalt cu un ajutaj de curățare multijet.
Ajutajul este foarte scurt pentru a facilita deplasarea în canalizare. Sub forța mare de presiune, jeturile orientate în spate împing furtunul înainte, în timp ce un jet în față desprinde murdăria și o dezintegrează. Ai grijă să introduci ajutajul în canalizare înainte să pornești mașina de curățat cu presiune înaltă.