Soluții pentru filtrarea apei de la robinet

Apa de la robinet este bună de băut?

Fie că prezintă un gust sau un miros neplăcut sau că te temi de o calitate proastă a apei, ai posibilitatea de a filtra la tine acasă apa de băut. De la cana filtrantă la filtrele montate sub robinet și la cel cu osmoză, există cu siguranță o soluție potrivită pentru situația ta.

1. De ce trebuie filtrată apa?

Apa de la robinet este controlată periodic de autorități pentru a se asigura că este adecvată pentru consum.
Apa este verificată după mai multe criterii regrupate în următoarele mari categorii:
- Calitatea microbiologică
- Nitrați
- Pesticide
- Calitatea radiologică
- Plumb
- Substanțe emergente (sau poluanți noi, printre care reziduurile de medicamente)

Dar este posibil ca circulația apei în sistemele de canalizare publice și private să contamineze apa de la robinet după tratare. Mai mult, uneori, eficiența tratamentelor practicate este pusă sub semnul întrebării, mai ales în privința poluanților noi. În sfârșit, apa de la robinet prezintă uneori un gust sau un miros neplăcut.

Toate aceste elemente justifică filtrarea apei la domiciliu. Concepute sub diferite forme, filtrele sunt adaptate la nevoile fiecăruia dintre noi., purificând apa și ameliorându-i net gustul.

De notat: indiferent de tipul de filtru, există opțiunea de dotare cu un semnal sonor sau luminos care te anunță când trebuie schimbat filtrul.

2. Canile filtrante: soluția nomadă și accesibilă

Reprezintă un sistem practic, portabil și abordabil, deoarece cănile nu necesită nicio instalare în sistemul tău de distribuție a apei. Purificatoarele sunt integrate în cană sub formă de cartușe și beneficiază în general de două niveluri de filtrare: un filtru cu carbon activ care oprește clorul, anumite pesticide, precum și impuritățile mari și metalele și un filtru din rășină care elimină nitrații sau calcarul.

Instalare și întreținere: Aceste filtre se înlocuiesc după ce se uzează. Se consideră că trebuie schimbat filtrul de circa o dată pe lună, un filtru având capacitatea de a filtra, în funcție de tipul de apă, între 100 și 150 litri înainte de a-i diminua eficiența.

3. Filtrele montate pe robinet: soluția ușor de instalat
Aceste filtre se montează direct pe capătul robinetului tău (pe inel) și filtrează apa încă de la ieșire. Are avantajul că nu lasă posibilitatea dezvoltării bacteriilor, fiindcă apa nu stagnează în filtru. Dotate cu un filtru cu carbon, sunt eficiente împotriva metalelor grele, clorului, anumitor pesticide și nitraților. De asemenea, ameliorează gustul și elimină mirosurile neplăcute.

Instalare și întreținere: sunt ușor de instalat pe un robinet existent. Durata de utilizare este și ea avantajoasă, deoarece se înlocuiesc după filtrarea a 1 000 - 1 200 litri de apă, adică după aproape 3 luni.

4. Filtrele montate pe instalatie: soluția ușor de instalat și durabilă

Acest tip de filtre se instalează sub chiuvetă și tratează apa înainte să ajungă în robinet. Reduc considerabil clorul și gustul neplăcut al apei. Unele filtrează și calcarul, pesticidele și metalele.

Instalare și întreținere: Există două tipuri de filtre: unele care se adaptează la instalația ta și altele la pachet cu propriul lor robinet, din care va ieși doar apă filtrată. Au o capacitate foarte variabilă în funcție de model, dar fiecare filtru tratează, în general, minimum 1 000 litri și, uneori, până la 10 000 litri. Așadar, așteaptă 1 - 6 luni înainte să înlocuiești filtrul din instalație.

5. Filtrele de compus: soluția la comandă

Anumite stații îți permit să îți compuneți singuri filtrele pentru a viza exact caracteristicile de ameliorat. Astfel, puteți alege să eliminați clorul, impuritățile, metalele grele sau să filtrați gustul sau mirosurile. Beneficiați de o purificare la comandă, cu adevărat adaptată la nevoile dvs.
Kituri de analiză a apei, foarte accesibile, sunt disponibile în magazinul de bricolaj. Acestea permit verificarea principalelor elemente, precum duritatea și PH-ul apei, dar și nitrații, plumbul, clorul. Astfel, îți vei putea compune filtrele în cunoștință de cauză.

6. Filtrele cu osmoză inversă: cea mai eficientă soluție

Compus din mai multe filtre, acest sistem rămâne cel mai bun pentru purificarea completă a apei tale
Un filtru de sedimente oprește particulele microscopice de noroi, nisip, praf.
Carbonul activ reține clorul și moleculele de dimensiuni mari.
În sfârșit, membrana osmotică suprimă circa 98% din impuritățile rămase grație unui filtru sub presiune care nu lasă să treacă decât o milionime dintr-un milimetru! Astfel, oprește gustul sau mirosurile neplăcute, dar și diferite virusuri, bacterii, metale sau poluanți chimici, iar apa filtrată este mult mai sănătoasă.

Instalare și întreținere: în general, filtrele cu osmoză inversă sunt dotate cu propriul lor robinet, care va fi montat lângă robinetul principal. Instalarea poate dura câteva zeci de minute. De asemenea, trebuie prevăzut spațiul necesar sub chiuvetă în funcție de model. Întreținerea filtrelor cu osmoză inversă nu este foarte complicată, întrucât filtrele componente sunt de obicei calibrate să nu fie schimbate decât o dată pe an.