Tot ce trebuie să știi despre becurile economice

Becurile economice, denumite și „becuri fluocompacte” sau „cu consum redus”, le înlocuiesc treptat pe cele cu incandescență.

În prezent, becurile economice conferă mai mult confort și eficacitate luminoasă. Există o gamă variată de becuri economice, potrivite tuturor necesităților și adaptate tuturor corpurilor de iluminat.

1. Tehnologia becurilor economice

Becurile economice (numite și becuri fluocompacte) se bazează, de fapt, pe aceeași tehnologie ca tuburile fluorescente, mai cunoscute ca „neoane". Pentru a adapta această tehnologie la un uz caznic, becul a fost miniaturizat. Tubul a fost îndoit, răsucit, miniaturizat și conceput mai delicat, devenind, așadar, mai compact. Lampa conține în realitate un amestec de vapori de mercur și de gaze rare, care, datorită creării unui câmp electric, emit raze ultraviolete pe care o pudră electroluminescentă le transformă în ceea ce noi percepem ca fiind lumină.

Cum funcționează aceste becuri

Ca în cazul tubului fluorescent, becul economic este dotat, la baza sa, cu un bulb conținând componente electronice care asigură un iluminat continuu. Spre deosebire de becurile clasice, cele economice ajung mai greu la o temperatură ridicată. Durează câteva secunde pentru ca lampa să aibă putere deplină: în general 2 secunde pentru a atinge 40% și 2 minute pentru a atinge 80% din intensitatea becului.

2. Avantajele becurilor economice

Prețul unui bec economic este mai ridicat la cumpărare comparativ cu becurile cu incandescență, însă devine rentabil destul de rapid datorită numeroaselor avantaje ale utilizării sale:
- O durată de viață mai lungă: între 8 000 și 20 000 de ore.
- Consumă mai puțină energie decât becul cu incandescență, cu o echivalență de 25 W față de 100 W.
- Nu degajă căldură (sau foarte puțin), contrar celor cu halogen sau cu incandescență.
- Se poate utiliza atât la interior, cât și la exterior.
- Diferite temperaturi ale luminii: caldă (aproximativ 2 500 K), blândă, rece (în jur de 6 000 K)
- Nu se strică de la aprinderea repetată și frecventă: rezistă la 20 000 - 500 000 de aprinderi, în funcție de bec.
Bine de știut: becurile economice conțin o cantitate mică de mercur și trebuie să fie depozitate în puncte de colectare, disponibile în magazin.

Pentru ce sunt destinate astfel de becuri?

Becurile economice sunt mai degrabă adaptate încăperilor de locuit (salon, sufragerie, dormitor). Ele sunt mai puțin recomandate pentru spațiile de trecere (hol, scară, dressing) din cauza timpului necesar pentru a atinge puterea de iluminare deplină.
Bine de știut: becurile cu intensitate variabilă permit modularea ambianței.

Echivalența puterii răspândite

Cu o medie de 70 Lumeni per Watt, aceste becuri asigură un randament luminos foarte bun comparativ cu becul cu incandescență.

3. Alegerea formei și bulbului

Becurile economice s-au adaptat la toate tipurile de corpuri de iluminat existente, în special prin evoluția la nivelul designului. Astfel, ele sunt tot mai compacte și mai estetice.
• Diverse forme: flacără, spirală, sferic, standard, glob, spot... adesea din sticlă albă, uneori acoperite cu un plastic protector.
• Pentru toate tipurile de dulie: mică, mare, cu prindere cu șurub sau tip baionetă.

4. Cum procedezi în cazul spargerii unui bec economic?

Prezența (chiar redusă) de mercur din becurile economice ne obligă să luăm anumite măsuri de precauție în caz că se sparg.
- Trebuie să aerisim bine încăperea în care s-a spart becul.
- Strângem cioburile cu mătura, nu cu aspiratorul, deoarece există riscul să emane ulterior vapori de mercur pe mochetă sau covor.
- Aruncăm cioburile și praful la coșul de gunoi cu capac, apoi le aruncăm la gunoi menajer nereciclabil (dacă nu există alte indicații în localitatea ta).

5. De ce trebuie reciclate becurile?

Sticla, plasticul, metalele sau praful fluorescent din componența becurilor trebuie transferate într-un lanț de reciclare pentru a evita poluarea solului sau a pânzei freatice.
Atenție: în caz de spargere a unui bec reciclabil, aerisiți încăperea pentru a nu inhala gazele dăunătoare.

Cum se reciclează becurile?

Becurile cu incandescență, precum și cele cu halogen nu se reciclează și trebuie să fie aruncate la gunoi. Toate celelalte tipuri de becuri (LED, neon, becuri economice), pe ambalajul cărora este marcată o pubelă barată, trebuie reciclate. Astfel, au fost concepute containere specifice pentru colectarea becurilor uzate. Acestea pot fi găsite în magazinele unde se comercializează becuri, precum și la locurile de strângere a deșeurilor.