Tot ce trebuie să știi despre vopselurile de exterior pentru lemn

Pentru a proteja lemnul este esențială utilizarea unor vopseluri specifice nu doar cu efect fungicid și insecticid, dar care permit și obținerea unui aspect reînnoit.

Lemnul aflat în aer liber suferă agresiuni, care exercită o influență directă asupra aspectului său, dar și asupra rezistenței sale. Pentru a-l proteja este esențială folosirea unor vopseluri specifice.

1. De ce se utilizează vopseaua de exterior pentru lemn

Expus la agresiunile vremii (ploaie, soare, frig, apa mării, etc.), lemnul de exterior suferă degradări: tinde să se umfle și să se deformeze, provocând scorojirea stratului cu care este acoperit.

Calități specifice vopselei de exterior pentru lemn

• Vopseaua de exterior pentru lemn protejează și întreține lemnul având, în același timp, acțiune fungicidă și insecticidă, făcându-l și mai rezistent.
• Microporoasă, vopseaua lasă suportul să respire și umiditatea să se scurgă sau să se evapore fără a deteriora pelicula de vopsea.
• Ușor elastică, se întinde odată cu mișcările lemnului.
Este de preferat să utilizezi vopseluri rezistente la intemperii, mai ales la razele ultraviolete, pentru ca nuanța să reziste bine în timp.

Diagnosticarea suprafeței ce urmează să fie vopsită

O identificare corectă a suportului îți permite să adopți soluțiile adecvate pentru o aplicare ușoară și eficientă a vopselei: spălare, șlefuire, substrat de tratament... Aceste acțiuni prealabile vopsirii vor garanta perenitatea vopselei, de aceea trebuie să reperezi o serie de elemente:
• Tipul de suport: dacă ai de-a face cu un lemn rășinos sau nu.
• Starea în care se află suportul: un lemn nou necesită aplicarea unui substrat, pe când, pe un lemn deja vopsit, vopseaua se poate aplica direct după șlefuire.
• Identificați și reparați eventuale zone fără aderență, deformate...
• Observă zonele cu grăsime, prăfuite sau contaminate, pentru a le curăța sau spăla.

Criterii pentru alegerea vopselurilor

• Trebuie să ții seama de timpul de uscare atunci când aplici vopseaua în funcție de condițiile meteo. Randamentul vopselei reprezintă numărul de m² pe care dorim să-i acoperim (cu un singur strat) cu o anumită cantitate de vopsea. Acest parametru depinde de metoda de aplicare, de natura și de porozitatea suportului. Anumite vopseluri sunt prevăzute să fie aplicate într-un singur strat.
• Garanția vopselei este de 3 până la 10 ani, în funcție de modelul ales.
• Poate fi microporoasă sau nu.

2. Tipurile de vopsea de exterior pentru lemnărie

Acrilică, alchidică sau tip glicerină
• Acrilică: pe bază de apă, aceasta este microporoasă, permițând lemnului să respire și evitând scorojirea vopselii sau pătrunderea apei. Are un miros slab, se spală ușor cu apă, este mai sănătoasă deoarece conține mai puțini COV (compuși organici volatili) și este ecologică.
• Tip glicerină: pe bază de ulei, are timp de uscare mai îndelungat (8 ore) și un miros mai puternic. Are o foarte bună aderență și rezistență la umiditate.
• Alchidică: mixtă (apă și rășină de poliester), prezintă atât avantajele vopselurilor de tip glicerină, cât și pe ale celor acrilice, are același aspect întins ca o bază solventă, dar poluând mai puțin. Are randament bun, se usucă repede, nu degajă miros și este ușor de curățat.
Bine de știut: direct în magazin sau la aparatul de creat nuanțe găsiți o gamă largă de nuanțe.

Este nevoie de substrat?
Un substrat se impune pentru anumite tipuri de lemn: acid sau gras, cele cu tanin puternic sau cele cu rășină abundentă. Anumite mărci propun vopseluri care se aplică direct pe lemn, fără substrat, datorită unei bune capacități de acoperire, ceea ce permite un câștig de timp în procesul de aplicare, în special timp necesar uscării. Pentru a pregăti suprafața de lăcuit, lemnul trebuie să fie curat, sănătos și uscat înainte de a aplica vopseaua.
Bine de știut: aplică vopseaua în straturi încrucișate și insistând pe margini și la contururi. Nu aplica niciodată vopseaua în straturi groase.

3. Sfaturi pentru o bună pregătire a suportului

Pregătirea suportului este esențială. Ai de respectat câteva etape pentru ca vopseaua să nu se desprindă, iar materialul să respire și să-și păstreze toate calitățile.

La aplicarea vopselii pe lemn nou:
• Periază cu un pai din fier, apoi îndepărtează pulberea înainte de aplicarea vopselei, pentru o mai bună aderență.
• Degresează esențele de lemn exotic cu produse specifice (diluant sintetic), altfel vopseaua nu aderă.
• Evită să aplici vopseaua pe lemn de esență nobilă, precum tecul, merbaul, cedrul, iroko.

La aplicarea vopselei pe lemn vechi
Înainte de a vopsi, aplică un tratament insecticid-fungicid care se va impregna în lemn pentru a elimina orice microorganism nedorit. În continuare, respectă aceleași sfaturi ca în cazul lemnului nou.
Bine de știut: nu aplica niciodată vopseaua pe lemn ce pare uscat, dar poate fi umed la interior.

La aplicarea vopselei pe lemn lăcuit
• Adu lemnul la starea lui brută șmirgheluind suportul, deoarece nu se poate vopsi direct deasupra unui alt lac. Apoi aplică aceleași instrucțiuni ca în cazul lemnului nou.

La aplicarea vopselei pe un lemn deja vopsit
• Spală bine vechea vopsea pentru a îndepărta microorganismele, apoi clătește.
• Răzuie zonele mai delicate pentru a da jos vechea vopsea scorojită.
• Șlefuiește pentru a reveni la lemnul brut.
• Apoi aplică aceleași instrucțiuni ca în cazul lemnului nou.
Bine de știut: dacă elementele din lemn au fost deja vopsite, se poate aplica mai ușor o vopsea acrilică.

Pe lemn deteriorat
• Dacă a fost tratat: jupoaie părțile lăcuite cu un strat vechi de lac, curăță lemnul (răzuire, lăcuire, netezire) și pregătește-l din nou pentru ca suprafața să fie gata de vopsire (netedă, curată și uscată).
• La locul unei reparații: șlefuiește și protejează zonele lucrate din nou, uniformizând diferențele de material sau de textură cu un lac adecvat.